Mülkiyetle ilgili önerileri ele aldılar

Liderlerin görüş ayrılığı ve görüş birliği içinde olduğunu belirten Downer, iyimser bir havada cuma günkü görüşmeye devam edeceklerini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs müzakereleri kapsamında, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında yaptığı görüşme sona erdi.

Mülkiyetle ilgili detaylı önerileri ele alan ve 6 saati aşkın görüşen liderler ve heyetleri, cuma günü yeniden bir araya gelerek mülkiyeti görüşmeye devam edecek.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafların pazartesi günü sunulan mülkiyetle ilgili önerileri ele aldığını belirtti.

Sorular üzerine, BM olarak her iki tarafın bir araya gelmesine yardımcı olduklarını ifade eden Downer, iki günlük yoğun görüşmelerin sorunun çözümüne nasıl bir etkisi olacağı yönündeki soru üzerine de, yoğunlaştırılmış görüşmelerin devam eden süreçte önemli olduğunu kaydetti.

Daha önce Hristofyas ve KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında da yoğunlaştırılmış görüşmeler yapıldığını, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığında ilerleme sağlandığını ifade eden Downer, beklentilerinin, zorlu bir konu olan mülkiyet başlığında da ilerleme sağlanması olduğunu söyledi.

Liderlerin görüş ayrılığı ve görüş birliği içinde olduğu konular bulunduğunu dile getiren Downer, iyimser bir havada cuma günkü görüşmeye devam edeceklerini kaydetti.

Eroğlu: İlerlemeyi bir günde sağlamak mümkün değil

Eroğlu, müzakerelerde düşünülen ilerlemenin bir günde sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

"İlerleme sağlandı mı?" şeklindeki bir soru üzerine Eroğlu, "Bir günde düşündüğünüz ilerlemeyi sağlamak mümkün değil. Ama güzel bir tartışma olmuştur" dedi.

Güzel bir toplantı olduğunu ve her iki tarafın da samimi bir şekilde görüşlerini ortaya koyduğunu ifade eden Eroğlu, öğleden önce Türk tarafının, öğleden sonra da Rum tarafının mülkiyetle ilgili önerileri üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

Rum basınında, mülkiyetle ilgili öneriler çıktığına işaret eden Eroğlu, bunun "Hristofyas'ın sorunu olduğunu" belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir