Mülteci kabul etmek zorunda kalacaklar

Avrupa Adalet Divanı, doğu AB ülkelerinin mülteci kabulüne yaptığı itirazı reddetti. Bu kararla şu ana kadar mülteci kabul etmeyen ülkeler bu karara uymak zorunda kalacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği'nin en yetkili yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı (ECJ) Slovakya ve Macaristan'ın AB'nin mülteci kabul politikasına itiraz davasını oy birliğiyle reddetti. Bu kararla AB'nin üyelerine sığınmacı kabul etme mecburiyeti getiren kararı desteklenmiş oluyor.

Mahkeme, AB'nin üye ülke hükümetlerine, çoğunluğu Suriyeli olan ve AB'nin sınır ülkeleri olan İtalya ve Yunanistan'dan girmiş olan sığınmacıları belirli kotalar çerçevesinde kabul etme mecburiyeti getirmeye hakkı olduğuna hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı bugün yaptığı açıklamada, "Mahkeme Slovakya ve Macaristan'ın sığınmacıların zorunlu olarak kabulü mekanizmasına karşı açtıkları davayı reddetmiştir" dedi. "Bu mekanizma, gerçekte Yunanistan ve İtalya'nın 2015 yılındaki mülteci krizinde maruz kaldıkları etkilerin giderilmesine imkan vermektedir ve orantılıdır."

Bu uygulama 120 bin sığınmacının AB ülkelerine yeniden yerleştirilmesini öngörüyor ancak bunlardan sadece 25 bini bugüne kadar iskan edilebildi.

Diplomatlar, kararın beklenen bir yönde çıktığını ve bundan sonra AB'nin aşırı yüksek sayıda bir mülteci ve sığınmacı akını ihtimaline karşı yeni bir acil durum mekanizması üzerinde çalışmasını gerektireceğini söylediler. İki yıldır ertelenen bu konu, İngiltere'nin AB'den ayrılması, güvenlik riskleri ve uluslararası sorunların gölgesinde kaldı.

Reform tartışmaları için kapı aralandı

Bir AB diplomatı, "AB sığınma politikasında reformu tartışmaya açmak için bu kararı bekliyorduk" dedi.

AB'nin doğu Avrupalı üyeleri, Yunanistan ve İtalya gibi sınır ülkelerine gelen mültecileri kabul zorunluluğu getiren AB politikasının kendi egemenliklerini ihlal ettiğini ve toplumlarının bütünlüğünü bozduğunu savunuyorlar.

Bu ülkeler, AB'nin dış sınırlarının daha sıkı denetlemesini ve yasadışı göçe karşı daha sert önlemler alınmasını istiyorlar.

Tek bir sığınmacı bile almadılar

AB, 2014 yılından bu yana Ortadoğu ve Afrika'dan 1.4 milyon sığınmacı kabul etti. Ancak 2015 yılında yaşanan yoğun göçten sonra alınan önlemlerle Türkiye'den Yunanistan'a uzanan ve ayrıca Yunanistan'dan Balkan ülkeleri yoluyla Avrupa'ya varan göç kanallarının tıkanmasıyla bu sayı azaldı.

Macaristan ve Polonya, 2015 mülteci kabul kararına rağmen bir tek sığınmacı bile kabul etmedi. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ise en fazla 10-12 göçmen aldı.

Batı Avrupa ülkeleri arasında en çok sığınmacı alan Almanya, eylülde parlamento seçimlerine gidiyor. Almanya, Doğu Avrupalı AB üyelerinin blok içinde dayanışmadan kaçınamayacaklarını söylüyor.