Murat Kurnaz'dan Merkel'e çağrı

Murat Kurnaz, Fas'lı arkadaşı Younous Chekkouri'nin serbest bırakılması için Merkel'in çaba sarf etmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - ABD tarafından Guantanamo üssünde tutuklu bulunan ve 2006'da serbest bırakılan Murat Kurnaz, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e aynı cezaevinde 12 yıldır tutuklu bulunan Faslı arkadaşı Younuos Chekkouri'nin serbest bırakılması için çaba sarf etmesi konusunda çağrıda bulundu. 

Kurnaz, ''Süddeutsche Zeitung'' adlı gazete için yazdığı makalede, kendisinin 8 yıldan beri özgürlük içinde yaşadığını belirterek, 46 yaşındaki arkadaşı Chekkouri'nin serbest kalabilecek 77 tutuklu arasında yer almasına rağmen hala Guantanamo'da bulunduğunu ifade etti. 

''ABD Başkanı Barack Obama'nın  Guantanomo Üssü'nün kapanması yönünde söz vermesinin üzerinden 5 yıl geçti ancak Kuba'daki bu tutukluluk kampı hala varlığını sürdürüyor'' ifadesini kullanan Kurnaz, Obama'nın bu sözünü hala yerine getirmediğini hatırlattı. 

Chekkouri ile Afganistan'ın Kandahar kentinde tutuklu olduklarını ve birlikte 2002'de Guantanamo'ya götürüldüklerini belirten Kurnaz, burada kötü şartlara, işkenceye ve sürekli aşağılanmaya rağmen Chekkouri ile arkadaşlık kurduğunu aktardı. 

''Merkel benim için yaptığı gibi Younus için de aynı kararlılıkla çaba sarf edebilir'' ifadesini kullanan Kurnaz, Merkel'in bu önemli anı kaçırmaması çağrısında bulundu. Chekkouri'nin Almanya'da yakınları bulunduğunu ve bu ülkeye gelebileceğini ifade eden Kurnaz, ''Reprieve'' adlı İngiliz insan hakları örgütünün avukatından Chekkouri'nin Fas'a gönderilmesi durumunda burada ceza evine konulacağını ve işkence göreceğini öğrendiğini ifade etti. 

Kurnaz, Chekkuri'nin kendisini kabul edebilecek ülkenin desteğine ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Guantanamo üssünde tutulan 155 mahkumun durumunun yavaş yavaş unutulduğuna da işaret eden Kurnaz, kendisinin söz konusu cezaevindeki durumu unutamadığını belirtti. 

Afganistan'dan 2002'de Guantanamo üssüne götürülen ve 2006'da suçsuz olduğu anlaşılması üzerine serbest bırakılan Kurnaz, Almanya'ya dönmüştü. 
                                                     

Bu konularda ilginizi çekebilir