Mursi'ye verilen idam kararına dünyadan tepki yağdı

Mısır'ın devrik lideri Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezasına dünyadan tepki yağdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezası birçok devletin tepkisine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, ABD'den İngiltere'ye, Almanya'dan Fransa'ya verilen karara büyük tepki gösterildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararına ilişkin, "Bu kararlar, hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesidir. Sayın Mursi'nin bir başka davadan müebbet hapis cezasına da çarptırılmış olduğu bu süreç, binlerce masum insanı öldüren ve on binlerce kişiyi haksız yere hapse atan darbe yönetiminin hukuku ayaklar altına aldığının en bariz göstergelerinden biri" değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, verilen idam kararları nedeniyle derin endişe duyduğunu bildirerek Mısır'a idam cezalarını uygulamama (moratoryum) çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarıyla ilgili olarak, “Mursi ve diğer birçoklarına karşı siyasi motivasyon içeren bu karardan derin rahatsızlık duymaktayız. Özellikle de kitlesel dava ve mahkumiyet uygulamalarını kınıyoruz” dedi.

'Endişeli bir gelişme'

ABD Dışişleri Bakanlığı, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarından “derin kaygı” duyduklarını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB), Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesini "endişeli bir gelişme" olarak niteledi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından yapılan yazılı açıklamada, "2011 yılındaki hapishaneden firara ilişkin toplu mahkemelerin sonucu olarak Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve beş yönetici hakkında verilen idam cezalarının bugün onaylanması endişe verici bir gelişmedir" ifadelerine yer verildi. 

İngiltere, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında bugün verilen müebbet hapis ve idam cezalarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

'Merkel sesini yükseltmeli'

Almanya'da Yeşiller Partisi Milletvekili ve Mısır Sorumlusu Franziska Brantner, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezasının onanması sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "sesini yükseltmesini" istedi.

Fransa İnsan Hakları Ligi (LDH), Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 102 kişi hakkındaki idam kararının, "ülkedeki adalet sisteminin korkunç durumunu bir kez daha gözler önüne serdiğini" bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerine yönelik idam kararını "siyasi ve haksız" olarak nitelendirdi.