Müslüman Kardeşlere STK yasağı

Mısır hükümeti Müslüman Kardeşler STK'sını yasaklama kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da ordu tarafından başa getirilen hükümetin Müslüman Kardeşler'in sivil toplum kuruluşu (STK) olan kanadını yasaklama kararı aldığı bildirildi. Devlete ait El Akhbar gazetesinde yer alan habere göre sembolik önemi olan karar Mart ayında kurulan STK için alındı.

Şu ana kadar Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Özgürlük ve Adalet Partisi'ni kapatma yönünde bir inisiyatif alınmadı. Müslüman Kardeşler, eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 2011'de halk isyanı ile devrilmesinin ardından parlamento ve başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise 3 Temmuz'da ordu tarafından devrilmişti.

Güvenlik güçleri Mursi'nin devrilmesinin ardından yüzlerce Mursi taraftarını öldürmüş, grubun siyasi liderlerini ise halkı şiddete teşvik ettikleri gerekçesiyle tutuklamıştı. Haberde Sosyal Dayanışma Bakanlığı sözcüsü Hany Mahana'nın "Bakanın kararı yayımlandı, ancak hafta başında düzenlenecek basın toplantısında açıklanacak" ifadesi yer aldı.

Haberde Sosyal Dayanışma Bakanı Ahmed el Boraie'nin STK'yı kapatma kararını, STK'nın merkez binasının Müslüman Kardeşler üyeleri tarafından silah ve patlayıcı depolamak için kullanıldığına yönelik şüphe sonucu aldığı bildirildi. Müslüman Kardeşler 1928 yılında kuruldu, ancak Mısır'ın askeri liderleri tarafından 1954 yılında yasaklandı. Grupa karşı olanlar buna dayanarak Mübarek'in devrilmesinden sonra da örgütün yasadışı yapısını koruduğunu savunuyorlardı. Müslüman Kardeşler bu suçlamalara karşılık Mart ayında resmi olarak STK kurarak hukuki yapısını güçlendirmişti.