Müslümanlara karşı etnik temizlik yapılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Myanmar hükümetini Arakan eyaletinde Rohingya Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Myanmar'da hükümeti, Müslümanlara karşı etnik temizlik yapmakla suçladı.

HRW'nin yayımladığı 153 sayfalık raporda, eyaletteki hükümet yetkilileri ile yerel görevlilerinin haziran 2012'den bu yana Müslümanların yaşadığı mahallelere düzenlenen saldırıları teşvik ettiği belirtildi.  

Myanmarlı yetkilileri, Rohingya Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçlayan HRW, güvenlik güçlerinin de saldırıları önlemek için hiçbir girişimde bulunmadığını belirtti.

Örgütün Asya'dan sorumlu Müdür Yardımcısı Phil Robertson, geçen yıldan bu yana devam eden saldırılar nedeniyle 125 bin Müslüman'ın evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret etti.

Robertson, " Myanmar hükümeti, evlerini terk etmek zorunda kalan Müslümanlara yardım ulaştırılmasını engelleyerek ve seyahat özgürlüklerini kısıtlayarak etnik temizlik kampanyasına katkı sağlamaktadır. Saldırılara bir an önce son vermemesi ve sorumlu kişileri adalet önüne çıkarmaması durumundaMyanmar hükümeti, ülkedeki etnik ve dini azınlıkları hedef alan şiddet olaylarından sorumlu olacaktır" dedi.

Robertson, sözlerine şöyle devam etti:
"Güvenlik güçleri, Arakanlı çetelerin Müslümanları hedef alan saldırılarına göz yumdu. Bazı askerler, evlerin ateşe verilmesine ve Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına destek verdi. Aradan 6 ay geçmesine karşın hükümet, hala bu olayları toplumsal şiddet olarak niteliyor. Aslında neler olup bittiğinin farkında olan hükümet, bu olayları engelleyebilirdi."

Arakan eyaletinde geçen yıl haziran ayında başlayan şiddet olaylarının ardından hükümet yetkilileri, çok sayıda kişiyi gözaltına almış ve evlerini terk etmek zorunda kalan Müslümanlara yardım gönderilmesini engellemişti. 23 Ekim'de aralarında Budist rahiplerin de olduğu Arakanlılar, 9 yerleşim birimindeki Müslüman mahallelerini ateşe vermişti. Güvenlik güçlerinin saldırıları engellemek için hiçbir girişimde bulunmaması, hatta saldırganlara yardımcı olması tüm dünyanın tepkisini çekmişti.

 "Tek Yapabileceğin Dua Etmek..."

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayımladığı rapor, Arakan eyaletindeki Müslümanlarla yapılan görüşmeleri de içeriyor. Bir askerin köyü ateşe verilen bir Müslüman'a, "Hayatını kurtarmak için yapabileceğin tek şey dua etmek" demesinden yola çıkan örgüt, rapora "Tek Yapabileceğin Dua Etmek: Myanmar'ın Arakan Eyaletinde Rohingya Müslümanlarını Hedef Alan İnsanlık Karşıtı Suçlar ve Etnik Temizlik" adını verdi.