Musul Barajı peşmergenin kontrolünde

Irak’taki Musul Barajı'nın peşmergenin kontrolüne geçtiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUSUL - Edinilen bilgiye göre Musul Barajı'nın çevresine konuşlandırılan peşmerge güçleri, muhtemel bir Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların saldırısına karşı 24 saat tetikte bekliyor.

Bölgedeki peşmergelerin komutanı Yusuf Muhammet, Musul’a 50 kilometre uzakta bulunan barajın hiçbir zaman IŞİD’in eline geçmediğini belirtti.

Muhammet, içme suyu ve elektrik enerjisi elde edilen barajın, Musul ve Duhok halkı için hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Baraj kapaklarının açılması durumunda Musul ve çevredeki onlarca köyün sular altında kalabileceğine dikkati çeken Muhammet, "Bu yüzden bize büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu barajı, IŞİD'den korumak için 24 saat buradayız. Muhtemel saldırılara karşı takviye güçler ve ağır silahlar istedik. Irak ordusunun da havadan destek vermesini bekliyoruz. Zira bu baraj, tüm bölge için çok önemli" dedi. 

Bazı yabancı haber ajanslar, Musul Barajı'nın, IŞİD'in eline geçtiğini öne sürmüştü. Duhok'un güneyinde ve Musul ilinin kuzeyinde yer alan Irak'ın en büyük, Ortadoğu'nun dördüncü büyük barajı olduğu belirtilen Musul Barajı, hali hazırda peşmerge kontrol etmeye devam ediyor.  

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

İŞID'a ait bir karargaha 17 rehine kurtarıldı

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Diyala'nın merkezi Bakuba'nın yaklaşık 60 kilometre kuzeydoğusundaki es-Saadiyye nahiyesinde IŞİD'e ait bir karargaha baskın düzenleyen silahlı milisler, şiddetli çatışmanın ardından karargahı ele geçirdi. Örgütün elinde rehin tutulan 17 rehinenin böylelikler kurtarıldığı kaydedildi.  

IŞİD militanlarının, düzenlediği saldırı ile üssün kontrolünü yeniden ele geçirdiği ifade edildi.

Öte yandan aralarında IŞİD terör örgütüne bağlı militanların Enbar'ın merkezi Ramadi kentinde iki bölgeyi ele geçirdiği kaydedildi. 

Enbar'daki el-Keud aşiretinin önde gelenlerinden Şeyh Mecid el-Keud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in, orduya bağlı birliklerin bölgeden geri çekilmesinin ardından Ramadi'nin el-Buase ile el-Hamidiyye bölgelerini ele geçirdiğini dile getirdi.   

Keud, IŞİD'in, ele geçirdikleri bölgelerdeki halkı, örgüte katılmaları yönünde çağrı yaptığını dile getirdi.  

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre ise Ramadi'nin batısındaki et-Te'mim bölgesinde güvenlik güçleriyle IŞİD militanları arasında çatışmaların yaşanıyor.