Müzakereler 3 Eylül'de başlayacak

Talat ve Hristofyas, Kıbrıs sorunu için kapsamlı çözüm müzakere görüşmelerinin tarihini belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kıbrıs sorunu için kapsamlı çözüm müzakerelerine 3 Eylül'de başlanmasına karar verildi.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun, yaklaşık iki saat süren Talat-Hristofyas görüşmesinin ardından liderlerin aldıkları kararı açıkladı. Talat-Hristofyas görüşmesi, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Zerihoun'un ara bölgedeki konutunda saat 11.10'da başlamıştı. Görüşmeye, Zerihoun'un yanı sıra Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu ile KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami katıldı.

Çalışmalar son kez ele alındı

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs sorunu için kapsamlı çözüm müzakerelerine 3 Eylül'de başlanması yönünde aldıkları kararı açıkladı.

Zerihoun, Talat-Hristofyas görüşmenin ardından okuduğu ortak bildiride, bugün bir araya gelen liderlerin çalışma grupları ve teknik komitelerin çalışmalarını son kez ele aldıklarını belirtti ve liderlerin bu grup ve komitelerin vardığı sonuçları not ederek, çabaları için üyelerine takdirlerini ilettiklerini kaydetti. Zerihoun, şunları bildirdi:

"Son değerlendirmelerini yapmalarının ardından liderler, kapsamlı müzakerelere BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu çerçevesinde 3 Eylül 2008'de başlama kararı aldılar. Kapsamlı müzakerelerin amacı, Kıbrıs sorununa iki tarafça da kabul edilebilir ve gerek Kıbrıslı Türklerin, gerekse Kıbrıslı Rumların meşru ve temel hak ve çıkarlarını güvence altına alacak bir çözüm bulunması olarak saptandı. Varılacak çözümün her iki tarafta da eş zamanlı referandumlara sunulması da kararlaştırıldı."

Teknik komiteler bağlamında, iki liderin çevre, kültürel miras, kriz yönetimi, suç ve cezai konularda 16 adet daha tedbir üzerinde anlaşmaya vararak, bu tedbirlerin tam ve hemen uygulanması için talimat verdiklerini belirten Zerihoun, liderlerin birbirlerin arasında doğrudan teması hızlandırmak amacıyla güvenli bir kırmızı hat oluşturulması konusunda anlaştıklarını söyledi. Ortak bildiride, ayrıca şunlar belirtildi:

"Liderler, Alexander Downer'in BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atanmasını memnuniyetle karşıladılar ve önümüzdeki dönemde BM ekibi ve Downer'la çalışma konusundaki istekliliklerini dile getirdiler ve liderler temsilcilerine Yeşilırmak kapısı ve diğer geçiş noktaları konusunu ele almak üzere talimat verdiler."

Liderler ek tedbirlerde anlaştı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas, müzakerelere başlama kararlarının yanı sıra çeşitli alanlarda ek 16 tedbirin alınması konusunda da anlaştı.

Talat ile Hristofyas'ın, 20 Hazirandaki görüşmelerinde uzlaşmaya vardıkları 6 tedbire ek olarak, teknik komitelerin çalışmaları ışığında şu 16 tedbirin alınmasını kararlaştırdı:

"Çevre alanında;

1- Yasadışı çöp alanlarının ortadan kaldırılmasında işbirliği ve ara bölgede bundan etkilenmiş alanların yeniden düzenlenmesi,

2- İki tarafın çevre konusundaki uzmanları arasında tecrübe ve bilgi değiş tokuşunda işbirliği,

3- Söndürülmesi güç yangınların önlenmesi konusunda işbirliği,

4- Atık yönetimi, iyileştirilmesi ve dönüşümü,

5- Su tasarrufu konusunda bilinçlendirmeyi artırma,

6- Madencilik ve taş ocakçılığı konularında ortak yaklaşım oluşturulması konusunda işbirliği,

7- Biyolojik çeşitlilik ve tabiatın korunması,

8- Denizcilik ve deniz kirliliğinin kontrol altına alınması ve yönetimi,

9- Kimyasal kirlenmenin kontrol altına alınması ve yönetimi,

10- Asbest kirliliğinin kontrol altına alınması ve yönetimi,

11- Tarihi kirlenmenin kontrol altına alınması ve yönetimi,

Kültürel miras alanında;

12- Kıbrıs'ın taşınmaz kültürel mirasının listesinin derlenmesi,

13- İki restorasyon pilot projesine karar verilmesi,

14- İnteraktif bilgisayar eğitim programının geliştirilmesi için ad-hoc çalışma grubuna rehberlik edilmesi,

Kriz yönetimi alanında;

15- Kriz durumlarında işbirliği mekanizmaları,

Suç ve Cezai Konular;

16- Suç ve cezai konularda bilgi ve istihbarat değiş tokuşu konusunda tavsiye."