”Müzakereler at pazarlığı gibi basit sürdürülemez”

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Kıbrıs müzakerelerinin at pazarlığı gibi basit bir pazarlık olmadığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri için "Basit pazarlıklarla bir at pazarlığı, hayvan pazarlığı gibi, üç lira aşağı, beş lira yukarı gibi bir tarzla Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri sürdürülemez" dedi.

Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, 19 nisandan sonra Kıbrıs Türk tarafının daha esnek davranmasını bekleyenlerin boşuna beklenti içinde olduğunu belirterek, bütün yapıcılıkla müzakere sürecini götürmeye çalıştıklarını, 19 nisandan sonra ek bir esneklik göstermelerinin söz konusu olmadığını kaydetti. Kıbrıs müzakerelerini, KKTC'de 19 nisanda yapılacak erken genel seçimlerden bağımsız olarak sürdürdüklerini söyleyen Erçakıca, "19 nisandan sonra tutumumuzu değiştirmemizi gerektirecek bir tutum içerisinde değiliz" dedi.

Prensipler belli

Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin müzakereler başlarken ortaya koyduğu prensiplerin, Kıbrıs Türk ve Rum halkının siyasi eşitliğine, iki kurucu devletin eşit statüsüne dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu bir federal çözüm olduğunu anımsatan Erçakıca, "Bizim ısrar ettiğimiz, katı durduğumuz ve katı duracağımız prensipler bunlardır. Biz zaten bunlarda şimdi de katıyız, 19 nisandan sonra da katı olacağız" diye konuştu.

Erçakıca, zaman zaman görüşme sürecine "çok basit görüşme süreci" olarak bakıldığını ve bunun yanlış olduğunu söyledi. "Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türk halkının ve Kıbrıs Rum halkının kendilerini ifade edebilecekleri ve birlikte yaşatabilecekleri yeni bir devlet oluşturmaya çalıştıklarını"  belirten Hasan Erçakıca, "basit pazarlık oyunlarıyla altı üstünü, üstü altını tutmayan bir sistem yaratılırsa bunun referandumlardan geçme olasılığının az olduğunu, geçse bile yeni sistemin, Kıbrıs Türk ve Rum halkını beraber geleceğe taşıyabilme kapasitesi olmayacağını" bildirdi.

Erçakıca, "Basit pazarlıklarla, bir at pazarlığı, hayvan pazarlığı gibi, üç lira aşağı, beş lira yukarı gibi bir tarzla, Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri sürdürülemez" diye konuştu.

Çözüm sürecini, 19 nisandan bağımsız olarak, uluslararası topluma daha önce verdikleri sözlere sadık kalarak sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden Erçakıca, "Biz şimdiye kadar olan yapıcılığımızı, esnekliğimizi 19 nisandan sonra da göstereceğiz. 19 nisandan sonra ekstradan, ek olarak göstereceğimiz yeni bir esneklik veya bir farklılık yoktur, zaten o kapasitemizi şimdi de ortaya koyuyoruz" dedi.