”Müzakerelerde genel bir ilgisizlik var”

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin yavaş ilerlediğini ancak bunun sorumlusunun Türk tarafı olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin yavaş ilerlediğini ancak bunun sorumlusunun Türk tarafı olmadığını söyleyerek, iki tarafın halkında da müzakerelere karşı genel bir ilgisizlik olduğunu söyledi.

Eroğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyelerini kabulünde, BM Genel Sekreteri'nin daveti ile gündeme gelen New York'ta üçlü görüşmenin Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın kabul etmesi durumunda gerçekleşeceğine dikkati çeken Eroğlu, "Tabii ki böyle bir davete hayır demek kolay değil ama Hristofyas'ın kendine göre düşünceleri vardır" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Eroğlu, gerçekleşmesi durumunda bu üçlü görüşmenin KKTC'nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın New York görüşmesinden sonra ilk kez yapılacağını bildirdi.

Müzakerelerin yavaş ilerlediğini ancak bunun sorumlusunun Kıbrıs Türk tarafı olmadığını belirten Eroğlu, Türk tarafının mülkiyet ile ilgili önerilerinin, Rum kesimindeki bazı iş çevreleri tarafından kabul gördüğünü ancak Rumların önerilerinin, sanki Ada'da 1974'te hiçbir şey olmamış gibi yapıldığını kaydetti.

Eroğlu, Türk tarafının mülkiyet konusunu insanları yerlerinden etmeden tazminat, takas ve sınırlı iade yoluyla çözümlemeye çalıştığını hatırlatarak, Rumların ise buna karşılık "mal sahibi, söz sahibi" ilkesiyle tamamen iade konusunda ısrarlı olduğunu bildirdi.

"Mülkiyet konusu önemli bir başlık, bunda anlaşabilirsek önemli bir aşama katedebiliriz diye düşünüyorum" diyen Eroğlu, Rumların dönüşümlü başkanlığı bile bir taviz olarak gördüklerini, ilerde bundan bile vazgeçebileceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, gelecek yıl bahar aylarında Rum kesiminde, Haziran ayında da Türkiye'de seçimler olacağını anımsatarak, bu nedenle bu yıl sonuna kadar müzakereleri bitirmeyi amaçladıklarını, ancak bunun kendi görüşleri olduğunu, Rumların bir acelesi bulunmadığını belirtti.

Ban Ki Mun görüşmesi

BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'un dünkü telefon görüşmesinde kendisine "Mülkiyet konusunda ilerleme yavaş oluyor, zaman da daralıyor, dolayısıyla üçlü bir görüşme yapmamızda fayda var" dediğini, kendisinin de olumlu yanıt verdiğini söyleyen Eroğlu, bu görüşmenin içeriğinin sadece mülkiyet konusu olacağını tahmin ettiğini kaydetti.

"BM'den beklentimiz daha gerçekci olmaları" diyen Eroğlu, genel sekreterin durumu kendisinin görerek raporunu yazmayı düşündüğünü tahmin ettiğini bildirdi. Eroğlu, "Genel Sekreter büyük bir ihtimalle müzakere masasındaki tavırlarımızı izlemek istedi ve o düşünce ile böyle bir karar verdi diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Derviş Eroğlu, müzakerelerin başarısız olması durumunda bir B planlarının olup olmadığının sorulması üzerine, "Herşeyin zamanında değerlendirilmesi gerekir, şu anda müzakereleri devam ettirmeye çalışıyoruz" dedi.

Gerek Kıbrıs Türk halkında gerekse Rum kesiminde müzakerelere karşı bir ilgisizlik ve bıkkınlık durumunun hakim olduğunu söyleyen Eroğlu, iki halkın da bir ömrünün müzakereleri izlemekle geçtiğini ve artık yorulduklarını kaydetti. Türk halkının Rumların anlaşma niyetinde oldukları yönündeki inancını, Annan Planı'nın reddedilmesiyle yitirdiğini söyleyen Eroğlu, Rumlarda özellikle de Rum gençleri arasında çözüme inanmama durumu bulunduğunu kaydetti.

Eroğlu, "Zaman geçtikçe birlikte yaşama kararlılığı ve bir anlaşma umudu eksilmektedir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir