Myanmar'ın nüfus 9.5 milyon azaldı

Sayımın ilk sonuçlarına göre ülke nüfusu 30 yılda 9,5 milyon azalarak 51,4 milyona geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YANGON  - Myanmar'da 1983 yılından bu yana yapılan ilk nüfus sayımı ülke nüfusunun 51,4 milyon olduğunu, nüfusun son 30 yılda 9,5 milyon azaldığını ortaya çıkardı.  

Göç ve Nüfus Bakanı Khin Yi, Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle yapılan nüfus sayımının ilk sonuçlarına dair gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ülke nüfusunun 61 milyon olduğunu düşünüyorduk. Geçen yıl ekim ayında yaptığımız açıklamada da ülke nüfusunu 61 milyon olarak belirtmiştik. Ancak 30 yıl aradan sonra yapılan nüfus sayımı nüfusun 51 milyon 419 bin olduğunu gösterdi. Nüfus sayımının ilk sonuçlarına göre kadın nüfusu, erkek nüfusundan 1,7 milyon fazla" dedi.  

Ülkenin demografik yapısını ortaya çıkarmak için yapılan nüfus sayımı 30 Mart'ta başlamış, 10 Nisan'a kadar devam etmişti. 100 binden fazla sayım memuru, kapı kapı dolaşarak halktan 41 maddeden oluşan anketi yanıtlamasını istemişti. 

Ülkede toplam nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğu sanılan etnik gruplar, Myanmar Göç ve Nüfus Bakanlığı ile BM Nüfus Fonu tarafından düzenlenen nüfus sayımının azınlıklara yeterince danışılmadan yapıldığını ileri sürmüştü. Kaçin Bağımsızlık Örgütü gibi bazı silahlı gruplar, vatandaşların kendilerini 135 etnik gruptan birine dahil etmeleri ya da "diğer" seçeneğini işaretlemelerinin istendiği nüfus sayımına karşı çıkmıştı.  

Ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı da nüfus sayımında "diğer" seçeneğini işaretlemek zorunda kalmıştı. Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Rohingya Müslümanlarının büyük kısmının nüfus sayımı sırasında sayılmadığı sanılıyor. 

Myanmar'da 1983'te askeri diktatörlük sırasında yapılan son nüfus sayımı, Müslümanların nüfusun yüzde 4'ünü oluşturduğu göstermişti. Ancak bu oranın, dönemin askeri yöneticileri tarafından siyasi bir karışıklığı önlemek için çarpıtıldığına inanılıyor. 

2014 nüfus sayımının resmi sonuçlarının Mayıs 2015'te açıklanması bekleniyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir