NAFTA'nın kilidi bir türlü açılmıyor

ABD NAFTA müzakerelerinde Meksika ve Kanada'ya koştuğu şartlardan geri dönmüyor. Bu iki ülke ise komşusunun talebine direniyor. ABD'den son gelen açıklamada şartların yerine getirilmemesi durumunda tatmin edici bir sonuca ulaşılamayacağı mesajı geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yenilenmesi için ABD, Meksika ve Kanada arasında yapılan görüşmelerin beşinci turunda da anlaşmazlıklar giderilemeyince Trump yönetimi ilerleme sağlanamazsa anlaşmanın sonunun gelebileceğini ima etti.

Üç NAFTA üyesi görüşmeleri mart ayına kadar sonuçlandırmayı kararlaştırmışlardı ancak ABD'nin bazı temel taleplerinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, çözümleri Meksika'da 2018 baharında yapılacak başkanlık seçimi öncesine yetiştirmek için çaba gösteren müzakereciler üzerinde yoğun baskı oluşturuyor.

En çekişmeli konuların başında ABD'nin Meksika ve Kanada'da üretilen otomobillerde kullanılan parçalardan ABD menşeli olanların oranının yüzde 62.5'ten yüzde 85'e çıkarılması ve tüm araç imalatının yarısının ABD menşeli olması şartı geliyor.

Meksika ve Kanada bu şartları reddettikleri gibi, ABD'nin anlaşmadaki sorun çözme mekanizmalarından birine yaptığı itirazı ve iki ülkeye tarım konusunda getirmek istediği kısıtlamalara da karşı çıkıyorlar.

Kanada, ABD ve Meksika'nın yer aldığı anlaşma bölge için büyük önem bir önem taşıyor

ABD: Tatmin edici sonuca ulaşamayabiliriz

Üç ülkenin müzakerecileri dün bir açıklama yaparak sağlanan ilerlemeleri ve görüşmelerin en kısa sürede tamamlanması için çaba gösterdiklerini duyurdular. Ancak bundan çok kısa bir süre sonra ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer farklı konuştu.

Lighthizer, "NAFTA'nın modernize edilmesi için bazı ilerlemeler kaydettiysek de, ben yeterli hız kazanılmamış olmasından kaygılıyım" dedi.

Lighthizer yaptığı yazılı açıklamada, "Şu ana kadar Meksika'nın Kanada'nın da dengesi yenilenmiş bir anlaşmanın yolunu açacak hükümler getirilmesine ciddiyetle eğildiğini görmedik. Bu yeniden dengeleme yapılamazsa tatmin edici bir sonuca ulaşamayız" dedi.

"Meksika kaygıları gidermeye hazır"

Mexico City'de yapılan görüşmelere Lighthizer ile aynı düzeyde Meksikalı ve Kanadalı yetkililer katılmadı.

Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo da, Lighthizer'ın kaygılarını gidermeye hazır olduklarını ancak bunu bölge ticaretini daraltarak değil, destekleyerek yapmak istediklerini söyledi.

Guajardo, ABD'nin otomobillerdeki parça içeriği ile ilgili önerisini anladıktan sonra, bir karşı öneri getireceklerini belirtti.

Trump, tehdit etmişti

NAFTA'nın ABD imalat sektörüne zarar verdiğini ve Meksika ile ikili ticarette ABD aleyhine 60 milyar dolarlık açık yarattığını söyleyen Trump, anlaşma ülkesi lehine değiştirilmezse üçlü anlaşmadan çekilme tehdidinde bulunmuştu.

NAFTA, 1994 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana, yıllık 1 trilyon doları bulan üçlü ticareti destekliyor. Washington'un anlaşmadan çıkma tehditleri ise, piyasaları tedirgin ediyor.