NATO, Doğu Avrupa'ya Amerikan askeri gönderecek

Gen. Breedlove, Rus ordusuna karşı Doğu Avrupa'ya Amerikan askeri konuşlandırılabileceğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS  - NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, Rus ordusunun Ukrayna için oluşturduğu tehdide karşı alınacak önlemler arasında Doğu Avrupa'daki müttefik ülkelere Amerikan askeri konuşlandırılmasının da yer aldığını söyledi.  

NATO Konferansı'na katılmak için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan General Breedlove, Associated Press (AP) haber ajansına yaptığı açıklamada "Halihazırda en doğudaki müttefiklerimize garanti  sağlamak için karadan, havadan ve denizden alınacak önlemler paketi üzerinde çalışıyoruz. Planı gelecek haftadan önce tamamlayıp sunmaya çalışıyoruz" dedi.  

Amerikan askerlerinin Rusya'ya en yakın müttefik ülkelere  gönderilip gönderilmeyeceği sorusuna yanıt veren Breedlove, müttefiklerden gelecek katkıları değerlendireceklerini söyledi. Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki askeri varlığının devam ettiğine işaret eden Breedlove, "Sınır bölgesinde yaklaşık 40 bin Rus askeri var. Bence bu, çeşitli muharip sınıflardan oluşan bir ordu. Bir başka deyişle bölgede kendisine verilecek askeri görevleri yerine getirmek için gerekli tüm tedariklere sahip bir Rus ordusu var" diye konuştu.  

Breedlove, Ukrayna sınırı yakınındaki Rus ordusunun sahra hastaneleri, haberleşme birimleri, savaş uçakları, helikopterleri ve ağır silahları olduğuna dikkati çekti.  

Rusya'nın niyetinin hala açık olmadığını belirten Breedlove, ordunun yerinde kalıp sadece varlığı ile Ukrayna'ya gözdağı verebileceğini, güneye doğru hareket edip Kırım ile bir köprü oluşturabileceğini ya da Ukrayna'nın doğusunda etnik Rusların Rusya ile birleşmek istediği bölgeleri işgal edebileceğini söyledi.  

NATO dışişleri bakanları, örgütün Rusya'ya komşu üyelerini yalnız bırakmayacağına dair adımlar atması için Breedlove'a gelecek haftaya kadar süre tanımıştı.  

Ukrayna'daki siyasi krizin ardından Rus birlikleri, martta Kırım Yarımadası'nın kontrolünü ele geçirmişti. Kırım Özerk Bölgesi'nde yapılan referandumda halk, Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya katılmak için oy kullanmıştı. ABD ve diğer Batılı ülkeler, Moskova'yı Ukrayna hükümetine baskı yapmak için sınır bölgesine askeri yığınak yapmakla suçluyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir