NATO, Tiflis'te toplandı

NATO Genel Sekreteri, Gürcistan'la ilişkilerinin herşeye rağmen ilerleyeceğine inandıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİFLİS - NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya'nın Gürcistan'a karşı orantısız güç kullandığını belirtti.

Tiflis'te düzenlenen NATO Konseyi toplantısının açılışında konuşan de Hoop Scheffer, bölgede son dönemde yaşanan krize ve tüm olumsuzluklara rağmen Gürcistan ile ilişkilerinde ilerleme olacağına inandığını kaydetti. Hoop Scheffer, Gürcistan'ın, demokratik yolda ilerlemeye devam edeceğini ve NATO'ya tam üyelikte reformları sürdürmenin vazgeçilmez koşul olduğunu ifade ederek, "Gürcistan-NATO ilişkilerinin yeni bir aşamaya geçmesini umduğunu" söyledi.

Rusya'nın, geçen ay bölgede meydana gelen olaylarda Gürcistan'a karşı "orantısız güç" kullandığını belirten de Hoop Scheffer, Moskova'nın, Fransa'nın arabuluculuğunda imzalanan 6 maddelik ateşkes anlaşmasına da uygun hareket etmediğini ifade etti. Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini vurgulayan de Hoop Scheffer, "Gürcistan'ın NATO'ya tam üye olmak istemesine destek veriyoruz" dedi.

"NATO, Gürcistan'ı yalnız bırakmadı"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Sakaaşvili de yaptığı açıklamada, NATO Genel Sekreterini ve üyelerini ülkelerinde görmekten büyük onur duyduklarını belirterek, "NATO, Gürcistan'ın yalnız olmadığını tüm dünyaya gösterdi. Bizler yalnız değiliz" dedi. NATO ile işbirliğinin ülkesi için gurur verici olduğunu kaydeden Saakaşvili, Gürcistan-NATO komisyonu oluşturulacak olmasını da takdirle karşıladığını ifade etti.

Gürcistan'ın, Rusya ile imzalanan ateşkes anlaşmasını uygulamak için her şeyi yapacağını kaydeden Saakaşvili, "Bizler, bölgemizde barış ortamında yaşamak istiyoruz. Gürcü halkı Rusya'nın saldırıları karşısında birlik ve dayanışma içinde oldu. Biz, gücümüzü birlikte olmamızdan alıyoruz" dedi. Saakaşvili, demokratik bir ülkede yaşamak için her türlü mücadelenin içinde olacaklarını belirterek, "Halkımızın birlik ve dayanışma içinde olması bizim en büyük zaferimiz" dedi. Rusya'nın, Gürcistan'a karşı saldırılarında "etnik temizlik" yaptığını, topraklarını bombaladığını ifade eden Saakaşvili, Moskova'nın bu saldırganlığıyla gerçek amacını da ortaya koymuş olduğunu söyledi.