NATO'dan Rusya'ya stratejik işbirliği önerisi

Rasmussen, füze kalkanı, Afganistan ve İran başta olmak üzere birçok konuda stratejik işbirliği önerisinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, füze kalkanı, Afganistan ve İran başta olmak üzere birçok konuda Rusya'ya stratejik işbirliği önerdi.

Rasmussen, Uluslararası Barış İçin Carniege Vakfı'nda "NATO ve Rusya: Yeni Başlangıç" başlıklı konuşmasında, "NATO ve Rusya'nın füze kalkanı projesinde birlikte çalışabileceği konusunda açık siyasi sinyal vermek istediğini" söyledi.

ABD'nin değişikliğe giderek NATO üyelerini kapsamasını hedeflediği füze kalkanı projesinin "teknik hazırlıklar ve siyasi iklim uygun olduğunda Rusya'nın füze kalkanıyla birleştirilebileceğini ya da en azından iki sistem arasında işbirliği yapılabileceğini" belirten Rasmussen, NATO ve Rusya'nın bu alandaki uzmanlıklarını birleştirmesinin "balistik füze teknolojisinin yaygınlaşması tehdidine karşı her iki tarafın stratejik çıkarına olduğunu" vurguladı.

NATO'nun Rusya'yla Afganistan konusunda da çok daha fazla işbirliği yapması gerektiğini kaydeden Rasmussen, Afgan hükümetine desteğin ve terörle mücadelenin ve bu yolla istikrarlı ve güvenli bir ülke inşasının her iki tarafın ortak çıkarı olduğunu belirtti.

Rusya'nın Afganistan'daki uluslararası gücün lojistik ihtiyacı için kendi topraklarından kara yolu ulaşımına yeşil ışık yaktığını hatırlatan Rasmussen, her iki gücün Afganistan'da uyuşturucuyla mücadele konusunda da işbirliği yaptığını ve memnuniyet yaratan bu adımların daha güçlü işbirliği için iyi bir temel oluşturduğunu ve daha fazlası için güven yarattığını bildirdi.

Rasmussen, İran konusunda da Rusya'dan işbirliği talep ederken, Moskova yönetiminden bu konuda şimdiye dek henüz olumlu bir işaret almadıklarını ifade etti.

Rasmussen konuşmasında, Rusya'nın tepkisini çeken Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine değinmezken sorular üzerine her iki ülkeye mesafeli durması dikkat çekti.