NATO'nun gündemi IŞİD ve Ukrayna

İngiltere Başbakanı Cameron, IŞİD'in acımasız ve alçak eylemlerini kınadıklarını belirterek, "Teröristlerin tehditleri, değerlerimizi savunmamızı ve onları yenmemizi sağlayacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEWPORT - İngiltere Başbakanı David Cameron, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) acımasız ve alçak eylemlerini kınadıklarını belirterek, "Teröristlerin tehditleri, değerlerimizi savunmamızı ve onları yenmemizi sağlayacak" dedi. 

Galler'in Newport şehrinde devam eden NATO zirvesinin ikinci gününde liderler, zirvenin sonuç bildirisi üzerinde anlaşmak üzere bir araya geldi.

Zirveye ev sahipliği yapan İngiltere Başbakanı David Cameron, NATO'nun yeni tehditlerle karşı karşıya olduğunu kaydederek, "Dün akşam IŞİD'in Irak ve Suriye'de oluşturduğu tehdidi konuştuk. Mesajımız açık, bu acımasız ve alçak eylemleri kınıyoruz. Teröristlerin tehditleri, değerlerimizi savunmamızı ve onları yenmemizi sağlayacak" diye konuştu. Cameron, sözlerine şöyle devam etti:

"Rusya'nın Ukrayna'daki yasa dışı eylemleri devam ederken NATO'nun Doğu Avrupa'daki üye ülkelerde benzer durumlarda temel savunmayla ilgili 5. maddeyi yürürlüğe sokacağından emin olmalıyız. Daha hızlı yanıt verebilmeliyiz."

"Çok uluslu güce 3 bin 500 personel sağlamayı planlıyoruz"

Cameron, ülkesinin Ukrayna ve benzer krizlere daha çabuk yanıt verebilmek için üzerinde anlaşılması beklenen çok uluslu güce 3 bin 500 personel sağlamayı planladığını belirtti. NATO üyesi ülkelerin savunma bütçelerini artırmalarının önemini de vurgulayan Cameron, bunun tehditlere karşı önemli bir mesaj niteliği taşıyacağını kaydetti. İttifaktaki ortaklıklarının geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade eden İngiltere Başbakanı, "Umarım uzmanlığımızı Ürdün, Gürcistan ve Irak gibi ülkelerde kullanmak ve oradaki askeri güçleri eğitmek için gerekli anlaşmayı sağlayacağız" dedi.

Rasmussen: Savunma bütçelerindeki düşüşü tersine çevirmeliyiz

Sonuç bildirisinin görüşüldüğü oturumun açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO'nun öngörülemez bir dünyada istikrar kaynağı olmaya devam ettiğini dile getirdi. 

Küresel güvenliği tehdit eden birçok unsurun bulunduğuna işaret eden Rasmussen, dünyanın karşı karşıya bulunduğu yeni tehditleri "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik eylemleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlık ve şiddet içeren aşırıcılık ve siber saldırılar" olarak sıraladı.

NATO'nun bu tehditlere karşı birlik içinde ve güçlü bir şekilde karşılık vermeye devam etmesinin önemini vurgulayan Rasmussen, "NATO'nun tüm müttefiklerini tehditlere karşı savunmaya hazır ve istekli olmaya devam ettiğinden emin olmalıyız" dedi.

Doğru güçlerin ve ekipmanların doğru yerde olması gerektiğini söyleyen Rasmussen, "Savunma bütçelerindeki düşüşü tersine çevirmeliyiz" dedi.

NATO ülkelerindeki savunma harcamalarının ittifak tarafından belirlenen yüzde 2 seviyesinin altına düşmesi, mevcut krizlere tepkide olumsuz bir unsur olarak değerlendiriliyor. NATO, üye ülkelerden belirlenen yüzde 2'lik seviyeye korumaları için adım atmalarını istiyor. 

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki bir heyetin temsil ettiği NATO zirvesi, bugün yayınlanacak sonuç bildirisiyle sona erecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir