NATO'nun yıl sonu toplantısı sona erdi
Konsey, 2009'un nisan ayında İttifak'ın 60. yılı çerçevesinde, Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde toplanacak
BRÜKSEL - İttifak üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarından oluşan NATO Konseyi'nin yıl sonu olağan toplantıları, yayımlanan ortak bildiriyle sona erdi.
NATO'nun süreklilik ve bölünmezlik ilkesi çerçevesinde, Avrupa ve Kuzey Amerika açısından temel güvenlik mekanizmasını oluşturmaya devam ettiği görüşünü savunan Konsey, gelecek nisan ayında, İttifak'ın 60. yılı çerçevesinde, Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde düzenlenmesi planlanan NATO zirvesi hazırlıklarını tamamladığını ifade etti.
Bildiride, nisan zirvesinde Arnavutluk ve Hırvatistan'ın İttifak üyesi olacakları da teyit edildi. NATO Konseyi, bildiride, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile diyalog ve işbirliğine hazır olduğu mesajını yansıttı. İstikrarlı ve demokratik bir ülke oluşturulması için Afganistan hükümetine desteğini hatırlatan NATO Konseyi, bu çerçevede stratejik, siyasi ve askeri planları değerlendirdiğini, güncelleştirdiğini belirtti.
Kosova'da barış ve istikrarı koruma gücü KFOR'un görevini sürdüreceği güvencesi de veren Konsey, Irak hükümetine ve halkına, bu ülkede güvenlik birimlerinin gelişmesine katkı sözünü tekrarladı. İttifak'ın uzun vadede Irak ile yapısal işbirliğini geliştireceği bildirildi. Somali sahillerindeki korsanlık olaylarına karşı mücadelede NATO katkılarına değinen Konsey, AB'nin bu alanda başlatacağı operasyonlara destek mesajı da verdi. NATO Konseyi, her türlü terörizm eylemini kınadığı bildiride, terörizme karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlılığı yansıttı.
NATO, Rusya'nın kararını kınadı
Ukrayna ve Gürcistan ile diyaloğun mevcut komisyonlar çerçevesinde sürdürüleceğini ve geliştirileceğini belirten NATO Konseyi, Rusya ile yapıcı bir diyaloğun öneminin bilincinde olduğunu ifade etti. Gürcistan'a askeri müdahalesinden bu yana Moskova'ya güveninin geniş ölçüde sarsıldığını belirten NATO, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararını bir kere daha kınadı.
Konsey, NATO Genel Sekreteri'ni, Rusya ile siyasi diyaloğun tekrar canlandırılması amacıyla girişimler başlatmakla görevlendirdi ve faaliyetleri ağustos ayından beri askıda olan NATO-Rusya Konseyi'nin büyükelçiler düzeyinde toplanmasına yeşil ışık yaktı.
Bildiride, Akdeniz ülkeleriyle diyalog ve işbirliği konusuna verilen öneme değinildi, bu alandaki gelişmeler kaydedildi. NATO'nun Akdeniz Ülkeleri Diyaloğu, örgütün Akdeniz ülkeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında, 1994'te başlamıştı. Diyalog ülkeleri kapsamında bugün İsrail, Mısır, Ürdün, Fas, Moritanya, Tunus ve Cezayir olmak üzere 7 ülke yer alıyor.