New York Borsası 1 ayın en sert düşüşünü kaydetti

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri varlığına ilişkin endişelerin güvenli varlık talebini artırmasıyla New York Borsası bir ayın en sert düşüşünü kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- Yatırımcıların, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri varlığının daha büyük sorunlara neden olabileceğine ilişkin endişeler üzerine güvenli varlık arayışına girmesiyle dünya genelinde hisse senedi piyasalarında görülen satışlara New York Borsası da dahil oldu; ABD hisseleri bir ayın en sert düşüşünü kaydetti.

General Electric Co. ve 3M Co. en az yüzde 1.4 değer kaybederek büyük sanayi şirketlerindeki düşüşleri devam ettirdi. Visa Inc. ve American Express Co.'nun yüzde 1.4'ün üzerinde düşmesi üzerinde finansal hisseler sert satış gördü. Gazprom OAO ve OAO Lukoil gibi Rus devlerini izleyen The Market Vectırs Russia ETF yüzde 6.7 geriledi. Rusya'da faaliyet gösteren ancak ABD'de işlem gören arama motoru Yandex NV yüzde 14 değer kaybetti. Reynolds American Inc., şirketin Lorillard Inc.'e teklif verebileceğini söyleyen rapor üzerine yüzde 4.8 primlendi.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 1,845.73 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz haftayı rekorda kapamasının ardından 3 Şubat'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti ve bu yılki kazançlarını sildi. Dow Jones Endkesi yüzde 0.9 kayıpla 16,168.03 puana geriledi. Amerikan borsalarında 6.9 milyar hissenin işlem görmesiyle ABD borsalarındaki işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 5.4 üzerinde seyretti.

Küresel piyasaların genelde Ukrayna'daki gibi jeopolitik kriz haberlerinde satışa geçtiğini, ancak bunun etkisinin ne kadar derin olacağının, diplomasinin etkinliğine bağlı olduğunu belirten D.A. Davidson&Co.'nun baş yatırım stratejisti Frederic Dickson, "Bu ABD hisselerinde 5 yıldır devam eden boğa piyasasını sonlandıracak bir kara kuğu olan bir durumda değiliz. Sadece orta ölçekli bir düzeltme" dedi.