Nihayet uzlaştılar

Irak'ta mart ayındaki genel seçimlerin ardından 8 aydır kurulamayan hükümeti Başbakan Maliki oluşturacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak'ta mart ayındaki genel seçimlerin ardından 8 aydır yeni hükümetin kurulamamasının yarattığı siyasi tıkanıklığın aşılması için üç gündür Bağdat'ta görüşmeler yapan siyasi liderler anlaşmaya vardı. Milletvekilleri dün gece geç saatlere kadar çalışarak, yeni hükümetin kurulması konusunda anlaşma sağladı.

Genel seçimlerden az farkla birinci çıkan eski Başbakanlardan İyad Allavi'nin lideri olduğu, Sünnilerin desteklediği laiklik yanlısı koalisyon Irakiye bloku, seçimde ikinci çıkan Şii ittifakının lideri Nuri El Maliki'nin başbakanlığına itirazından vazgeçerek, diğer önde gelen siyasi gruplarla birlikte yeniden Maliki'nin başbakanlığında hükümete katılmayı kabul etti.

Kürt milletvekili Mahmud Osman, yoğun görüşmelerin ardından gazetecilere, "Sonunda şükür, oldu. Bitti ve bütün gruplar anlaştı" dedi.

Bağdat'ta pazartesi günü başlayan dün de yaklaşık 7 saat süren görüşmelerin ardından yeni hükümet konusunda anlaşma sağlandığı, Irakiye blokundan bir yetkili tarafından da doğrulandı.

Beyaz Saray da gelişmelerin ardından bir açıklama yaparak, hükümette bütün siyasi grupların temsil edileceği bir anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyulduğunu belirtti ve anlaşmanın "Irak için ileri bir adım olduğunu" kaydetti.   

Irak meclisi bugün 7 mart seçimlerinin ardından ikinci kez toplanarak, meclis başkanını seçecek. Allavi'nin blokunun belirleyeceği, adı henüz açıklanmayan meclis başkanı adayının, varılan anlaşmaların ardından milletvekilleri tarafından onaylanması bekleniyor.   

Bu arada Kürtlerin de Celal Talabani'nin cumhurbaşkanlığını sürdürmesi talebinin kabul edildiği bildiriliyor. Görüşmelerin başında Irakiye blokunun cumhurbaşkanlığına kendi adaylarının getirilmesini talep ettiği ancak sonunda meclis başkanlığı önerisini kabul ettiği kaydediliyor.

Barzani: Anlaşma sağlandı

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, ülkedeki tüm belli başlı siyasi grupların, başbakan, cumhurbaşkanı ve meclis başkanlığı konusunda anlaştığını belirtti.

Barzani, Başbakan Nuri El Maliki'nin Şii ittifakının başbakanlığı alacağı, Kürtlerin de devlet başkanlığı makamını koruyacağını söyledi.

Mesut Barzani, Sünnilerin desteklediği Irakiye blokunun lideri eski Başbakan İyad Allavi'nin Stratejik Politika Konseyine başkanlık edeceğini ifade etti.

Tüm büyük blokların, bugün yapılacak meclis oturumuna katılacağını da belirten Barzani, yeni hükümetin "ulusal ortaklık" hükümeti olacağını kaydetti.

Irak'ta, 7 Martta yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulamamasının yarattığı siyasi tıkanıklığın aşılması için üç gündür görüşmeler yapan siyasi liderlerin anlaşmaya vardığı açıklanmıştı.

Irakiye bloku da katılacak

Irak'ta 7 Martta yapılan seçimden birinci parti olarak çıkan Irakiye blokunun, Başbakan Nuri El Maliki'nin başkanlığında kurulacak yeni hükümete katılmayı kabul ettiği bildirildi.

Eski Başbakanlardan İyad Allavi'nin lideri olduğu, Sünnilerin desteklediği Irakiye blokunun önde gelen bir milletvekili, Irakiye'nin hükümete katılmayı kabul edip etmediğine yönelik bir soruya, "Evet, elbette" cevabını verdi.

Adının açıklanmasını istemeyen milletvekili, blokun yarın meclis başkanlığı için bir isme karar vereceğini söyledi.

Iraklı siyasi liderler, 8 aydır sonuçlandırılamayan hükümet kurma çalışmalarını görüşmek için Bağdat'ta bugün de bir araya gelmişti.

Seçimi kıl payı kazanan eski başbakan İyad Allavi'nin Irakiye bloku, Şii ittifakının lideri Maliki'nin başbakanlığına karşı çıkıyordu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir