Nijerya'nın 2016 bütçesini 30,8 milyar dolar

Nijerya'nın 2016 mali yılı bütçesinin 30,8 milyar dolar olduğu açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, 2016 mali yılı için bütçenin 30,8 milyar dolar olarak belirlendiğini, bunun yüzde 30'unun altyapı ve artan sosyal müdahalelere ayrılacağını açıkladı. 

Başkent Abuja'da meclis oturumdan önce konuşan Buhari, artan işsizliğe dikkati çekerek, yoksullara yardım etmek için sosyal programların gerekli olduğunu söyledi. 

Yeni yıl bütçesinin 30,8 milyar dolar olarak belirlendiğini açıklayan Buhari, altyapı ve artan sosyal müdahaleler için bütçede yüzde 30'luk pay ayrıldığını kaydetti. "Bu bütçe Nijerya için yeni fırsatlar sunan önemli bir adımı temsil ediyor" diyen Buhari, ülkenin zor bir zamanda olmasına rağmen halka refah sağlamak için gereken irade, beceri ve bağlılığa sahip olduklarını vurguladı. 

Buhari, bütçede ulaşım, özel müdahale programları, savunma ve içişlerine yüksek pay ayırdıklarını dile getirerek, "Kalkınma hedeflerimize ulaşmak için bütçedeki sermaye arttırım payını 2,8 milyar dolardan 9,5 milyar dolara çıkardık" diye konuştu.  

500 bin öğretmen kadrosu

İşsiz öğretmenler için 500 bin kadro müjdesi veren Buhari, planladıkları sosyal yardımlara ve eğitim desteklerine ilişkin bilgi aktardı. Buhari, petrolün varil fiyatının düşük olduğunu hatırlatarak, petrol dışı kaynaklara ağırlık vermeyi planladıklarını, yabancı şirketlere uygulanan vergilerin artırılması, vergi kaçağının önlenmesi gibi bağımsız kaynaklarla bütçeye kaynak sağlanacağını ifade etti.  

Makro ekonomik istikrarı sağlamak gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 4,37'ye çıkarılması ve enflasyonun önlenmesi taahhüdünü hatırlatan Buhari, Nijerya'nın yerli ve yabancı yatırımcılarla iş yapmaya hazır olduğunu belirtti. 

Buhari, yıl sonuna kadar Boko Haram kamplarının imha edilmesini istediğini söylemiş, ardından Borno eyaletinde örgüte karşı çok sayıda operasyon düzenlenmişti. 

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, geçen hafta Buhari ile görüşerek "terörle mücadeleye destek" mesajı vermiş, Riyad'da 34 İslam ülkesince teröre karşı oluşturulan koalisyona Nijerya'nın katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.