Nişanlılara seyahat yasağı uygulanmayacak

Trump yönetiminin seyahat yasağı dün yürürlüğe girerken, daha önce nişanlılara da uygulanan yasak yapılacak yönetmelik değişikliği ile kaldırılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Başkan Donald Trump yönetimi, dün yürürlüğe giren seyahat yasağında yaptığı bir değişiklikle, nişanlıların da yakın aile üyeleri olarak kabul edileceğini ve Amerika'ya seyahat etmekte özgür olduklarını açıkladı.

ABD dışişleri bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, bakanlığın "tekrar yapılan değerlendirme sonrasında, nişanlıların artık yakın aile üyeleri olarak kabul edilmesi" kararına vardığını söyledi.

Trump yönetimi daha önce, yüksek mahkemenin bir kararına dayanarak İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen'den gelen büyükanne ve büyük babalara, torunlara ve nişanlılara, yasak yürürlükte olduğu sürece vize verilmeyeceğine karar vermişti.

Yönetimin yeni kararıyla 90 günlük vize yasağı ve bütün mültecilere uygulanacak 120 günlük giriş yasağı bugün yürürlüğe girdi.

Yüksek mahkeme, Amerika'da bulunan bir kişi veya kuruluşla "gerçek" bir ilişkiye sahip olan mülteci ve yolcuları bu yasaktan muaf tutmuştu.

Yönetmelik değişikliği yapılacak

İç güvenlik bakanlığından bir yetkili de, yasağın geçerli olduğu sürede nişanlıların da vize alabilmeleri için gerekli yönetmelik değişikliğini yapacaklarını söyledi.

Müslüman Avukatlar derneği kıdemli hukukçularından Sirine Shebaya, "Çok dar bir şekilde uygulansa da, bu yasakla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu, Müslümanlara yönelik bir yasak ve topluma hâlâ Müslümanların burada hoş karşılanmadıkları mesajını göndermeye çalışıyor" dedi.