Nordea: IMF ile anlaşmak Türkiye için şart değil

Nordea, Fitch'in Türkiye'nin notunu iki kademe birden artırdığını ve bunun TL üzerine olumlu etki yarattığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nordea tarafından yayınlan bir raporda Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alındı ve Türkiye'nin IMF ile anlaşmasının kendisi açısından iyi olacağı ancak bunun ciddi bir ihtiyaç olmadığı ifade edildi.

Nordea, geçen hafta Fitch'in Türkiye'nin notunu iki kademe birden artırarak, yatırım yapılabilir seviyesinin bir basamak altına çektiğini hatırlattı. Bu durumun TL üzerine olumlu etki yarattığı dile getirildi.

Ficth'in not artırımında üzerinde durduğu temel konulardan birisinin Türkiye'nin IMF'nin kurtarma parasına ihtiyaç duymadan zorlu dönemi atlattığı konusu oldu. Bunun ardından Türkiye'nin IMF ile görüşmelere yeniden başlayıp başlamayacağına yönelik tartışmaların yeninden gündeme geldiği hatırlatılarak böyle bir anlaşmanın TL üzerinde olumlu etkileri olacağı belirtildi.

"IMF anlaşması, acil yardım paketi değil"

Nordea'nın açıklamaları şöyle sürdü:

"Kasım ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiğimiz sirayet sırasında duyduğumuz IMF ile varılacak anlaşmanın bir acil yardım paketi değil de daha çok ekonomideki toparlanmayı destekleyecek bir paket olacağı yönünde. IMF ile böyle bir anlaşmaya varılmasının hoş olacağı yönünde genel bir kanaat var. Hepsinden önemlisi bu anlaşma yabancı yatırımcıların güvenini artıracaktır. Uzun dönemli büyüme güvenli olacak ve Ekonomi dış şoklara karşı daha dirençli hale gelecektir.

Bizim görüşümüze göre IMF ile bir acil yardım anlaşmasına ne de toparlanmayı destekleyecek bir anlaşmaya ihtiyaç var. Bunu destekleyen gelişmeler ise şunlar:

1- Fitch'in not artırımı Türkiye'nin krizi IMF'siz atlatmayı başarmasının bir ödülü idi. Görüşmeler 2008 yılı Mayıs ayından bu yana sürüyor. İlk etapta anlaşma sağlanamadı ve ülke artık bu anlaşmaya 12 ay öncesine göre daha az ihtiyaç duyuyor.

2- Ekonominin yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda büyüme sürecine gireceğini öngörüyoruz. Ekonominin 2010 yılında yüzde 3.6 ve 2011 yılında yüzde 4 oranında büyümesini bekliyoruz.

3- Finans sektörü sağlıklı ve OECD ülkeleri içinde devlet yardımı almamış bir bankacılık sektörü sadece Türkiye'de var.

4- Hazine ve IMF, Eylül ayında açıklanan orta vadeli mali plan konusunda yakınlaşmış gibi görünüyor.

5- Genel seçimler yaklaşırken IMF ile anlaşma ihtimali giderek daha da azalıyor.