”Normalleşme sürecinde dış baskı yok”

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türk-Ermeni protokollerinin, "şu ana kadar varılabilen en büyük" gelişme olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERİVAN – Türkiye ile ilişkilerin kurulması yönünde kimsenin Ermenistan'a baskı yapmadığını belirten Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türk-Ermeni protokollerinin, "şu ana kadar varılabilen en büyük" gelişme olduğunu söyledi.

Erivan'da yapılan ulusal konsey toplantısında konuşan Sarkisyan, Ermenistan ile Türkiye arasında parafe edilen protokollerin içeriğine değinerek, bu protokollerin, iki devlet ve iki halk arasında diyaloğun başlatılmasına yönelik atmosferin oluşturulmasını amaçladığını kaydetti.

Türkiye ile işbirliği yapabilecekleri ortamı oluşturmaya çalıştıklarını da ifade eden Sarkisyan, "Halkımıza, biz her türlü konuları öğrendik ve tüm nüansları dikkate aldık sözünü veremem, ben ancak diyorum ki, biz böyle devam edemeyiz" şeklinde konuştu.

Serj Sarkisyan, imzalanan belgelerde ön koşulların değil, taahhütlerin yer aldığını anlatarak, "Hangi yayınlanan belgede siz ön koşul gördünüz? Eğer bu böyle olsaydı, o zaman belgelerde, biz bu belgeleri ön koşullarla imzalayacağız gibi ifadeler yer alırdı. Evet belgede (Türk-Ermeni protokolü) bazı durumlar yer aldı, bunlar da verilen tavizlerin sonucudur. Ben protokollerde her hangi bir ön koşul görmüyorum" dedi.

Dış baskılara da değinen Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerin kurulması yönünde kimsenin Ermenistan'a baskı yapmadığını belirterek, uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesine yönelik yapılan açıklamaların, hem tavsiye, hem teklif, hem çağrı olarak da algılanması gerektiğini kaydetti.

Sarkisyan ayrıca, "Kimse bize baskı yapmadı, kimse Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Ermenistan'a davet etmeye beni mecbur etmedi" sözlerini ekledi.