Norveç istihbaratı bütün ülkeyi izlemek istiyor

Polis İstihbaratı Teşkilatı Başkanı Björnland, tüm ülkedeki internet faaliyetlerinin arşivlenmesi için izin verilmesini istedi, Veri Koruma Dairesi karşı çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSLO  - Norveç Polis İstihbaratı (PST), ülkenin tamamında internet faaliyetlerini depolamak için izin istedi ancak Veri Koruma Dairesi bu isteğe karşı çıkarak endişelerini dile getirdi. 

Yaklaşık bir ay önce, Suriye'den gelecek kişilerce ülkede terör saldırısı yapılacağını istihbaratı nedeniyle ülke genelinde çok geniş önlemler alınmasına neden olan PST Şefi Benedicte Björnland, bu kez bütün Norveçlilerin internet faaliyetlerinin arşivlenerek analiz için kullanılmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti. 

Ülke basınında çıkan haberlere göre, Björnland katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, PST'nin bu arşivlemeyi yapabilmesi için gereken kanun değişikliklerinin yapılmasını talep etti. Björnland, arşivleme için ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) kullandığı bilgisayar teknolojisinin gerektiğini söyledi. Björnland, ulusal güvenlik söz konusu olduğunda bu arşivlemeye başvurulacağını bildirdi.  

NSA'nın kullandığı teknoloji, şu anda Rusya'da yaşayan eski NSA analisti Edward Snowden tarafından ifşa edilmişti. Bu sistem bir kişiyi değil, bütün bir grubu veya topluluğu izlemeyi içeriyor. 

Norveç Veri Koruma Dairesi Başkanı Björn Erik Thon ise bu sistemin NSA tarafından da kullanıldığını ve PST'nin de onları örnek aldığını belirterek, ABD'nin bu konuda kesinlikle örnek alınmaması gerektiğini vurguladı.  

Bütün bir toplumu takip etmenin bir kişiyi takip etmekten farklı olduğunu belirten Thon, "Bir balık yakalamanın yolu zıpkın kullanmaktır, bütün denize ağ çekmek değil" dedi. 

PST Şefi Björnland, geçen ay yaptığı açıklamada, Suriye'den gelecek kişilerin ramazanın son günleri ya da bayramda terör saldırısı yapacağını duyurmuş, ülke genelinde görülmemiş önlemler alınmasına neden olan açıklamadan sonra herhangi bir saldırı olayı yaşanmayınca yoğun önlemlere son verilmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir