NSA veri toplamaya devam edecek

NSA'nın dinlemeleriyle ilgili hazırlanan raporda, Amerikalıların elektronik iletişimleriyle ilgili devasa verilerin toplanmasının daha sıkı kısıtlamalar ve daha fazla şeffaflık öneriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dinlemeleriyle ilgili hazırlanan raporda, Amerikalıların elektronik iletişimleriyle ilgili devasa verilerin toplanmasının sona erdirilmesi öngörülmese de daha sıkı kısıtlamalar ve daha fazla şeffaflık öneriliyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın 27 Ağustos'ta duyurduğu NSA'in yapılanmasına ilişkin reformlar konusunda öneriler hazırlayacak olan İstihbarat ve İletişim Teknolojileri Gözlem Grubu, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dinlemeleriyle ilgili raporunu hazırladı. Obama grubun üyeleriyle Beyaz Saray'da buluşarak raporun içeriğini ele aldı.

Beyaz Saray da içinde 46 tane öneri başlığı bulunan, 300 sayfa civarındaki ilgili raporu kamuoyuyla paylaştı.

ABD yönetiminin hem ulusal güvenliği hem de kişisel özel hayatı korumak zorunda olduğu belirtilen raporda, hükümet yetkililerinin ulusal güvenlik risklerini düşünürken, aynı zamanda özgürlük, özel alan, sivil haklar ile diğer ülkelerle ilişkiler ve ticaret gibi konuları da gözden geçirmesi gerektiği bildirildi.

Rapor, dev data toplamaları ortadan kaldırmıyor

Kamuoyunda tartışmalara neden olan Amerikalıların elektronik iletişimleriyle ilgili devasa verilerin toplanmasının sona erdirilmesi öngörülmeyen raporda, yine de bu konuda daha sıkı kısıtlamalar ve daha fazla şeffaflık getirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Raporda, NSA'in telefon kayıtlarını kendi bünyesinde depolamasının sona erdirilmesi ve bunun NSA yerine üçüncü taraflar veya telefon şirketleri tarafından gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor. Bu verilere de ancak Dış İstihbarat İzleme Mahmekesi'nin talimatı yoluyla erişim izninin olması öngörülüyor.

Raporda, federal güvenlik güçlerinin, "ulusal güvenlik mektupları" olarak adlandırılan, hükümetin, ulusal güvenlik konularında mahkeme onayı olmadan telefon ve finansal kayıtları edinmesine yol açan çok geniş kapsamlı yetkisinin kısıtlanması öneriliyor. Yetkililerin de bireylerle ilgili bilgilerin kendilerine ifşası için terörizm veya diğer istihbarat konularında mantıklı gerekçeler içeren yargısal bulgulara sahip olması isteniyor. 

NSA'in veri toplama süreci ve ne tür verileri topladığının daha bağımsız bir gözden geçirme sürecine tabi tutulması önerisinde bulunulan raporda, Obama'ya NSA'in bir sonraki başkanını asker değil siviller arasından seçmesi çağrısı yapılıyor ve NSA başkanının Senato'nun onay sürecine tabi tutulması önerisinde bulunuluyor.

Yabancı liderlerin dinlenmesi

Raporda, yabancılar ve yabancı liderlere yönelik dinlemelere dair sınırlamalarla ilgili öneriler de bulunuyor.

Yabancı liderlerle ilgili istihbarat camiasınca kullanılan tüm hassas yöntemlerin doğrudan ABD Başkan'nın onayından geçmesi tavsiye edilen raporda, istihbarat yetkililerinin, bir yabancı lideri dinlemeden önce onun bilgi saklayıp saklamadığı, ülkenin ABD ile işbirliğine dayalı ilişkisinin olup olmadığı ve söz konusu liderin dinlendiğinin farkına varması halinde siyasi ve diplomatik yansımalarının ne olacağı konularını ölçüp tartması gerektiği belirtiliyor.

Bunun yanında yabancıların dinlenmesinin ancak ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliklerini koruma amaçlı olması ve ticari sırları çalmak gibi ekonomik amaçlar için yapılmaması gerektiği ifade ediliyor.

Önerileri gözden geçirecek olan Obama'nın, nasıl bir karar vereceği ise henüz bilinmiyor. Obama'nın konuyla ilgili açıklamasını Ocak ayında yapması bekleniyor.