O bölgede oruç yasaklandı

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutması yasaklandı. Öğrencilere ramazan boyunca dini faaliyetlere katılmama uyarısı yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ramazan ayı boyunca memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasının yasak olduğu bildirildi. 

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki lokantaların açık tutulması yönünde emir verildiği, memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasının yasak olduğu belirtildi. 

Sincan Gıda ve İlaç İdaresi, yemek hizmeti veren işyerlerinin Ramazan boyunca açık olması gerektiğine ilişkin bildirge yayınlarken, bölgedeki eğitim bürolarının öğrencileri oruç tutmamalarının yanı sıra camilere gitmemeleri ve dini faaliyetlere katılmaması konusunda uyardığı ifade edildi. 

Çin basınında çıkan bazı haberlerde, Sincan'daki bazı bölgelerde kamu çalışanlarının ailelerinin de oruç tutması ve ramazan ayına has dini faaliyetlere katılmamasının istendiği kaydedildi. 

Bu tarz yasaklar, bölgede yaşayan Müslümanlar arasında tansiyonun yükselmesine neden olurken, Çin'de özellikle ramazan ayında Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerde güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarılıyor. 

Diğer yandan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde geçen ramazan ayında da devlet dairelerinde çalışanlarla öğretmen ve öğrencilerin oruç tutmamaları konusunda uyarılar yapılmıştı. 

Bölgede erkeklerin uzun sakal bırakmaları, camiye giriş ve çıkışların kontrol edilmesinin yanı sıra dini eğitim faaliyetleri de hükümet tarafından sınırlandırılmıştı. 

Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında Sincan Uygur Özerk bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler, eyalette "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor. 

Çin'deki 56 etnik azınlıktan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, genelde yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir