Obama, 4 milyon istihdam hedefliyor

775 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik planıyla, 2010 yılının sonuna kadar 4 milyon kişiye iş yaratabileceği öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - ABD'de 20 Ocak'ta başkanlığı George W. Bush'tan devralacak Barack Obama, ekonomide acilen harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Obama, Youtube'da yayımlanan haftalık konuşmasında, 775 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik planının 2010 yılının sonuna kadar 4 milyon kişiye iş yaratabileceğini belirterek, "gidişatı değiştirmek için çok geç değil, ancak hemen ve etkili hareket etmek kaydıyla" dedi. 

Barack Obama, "Hiçbir şey yapılmazsa, çok sayıda ekonomist bu durgunluğun yıllarca sürebileceğini ve işsizlik oranının iki haneli rakamlara ulaşabileceğini söylüyor. Onlar, ulusumuzun dünyada güçlü olmamıza ve ayakta kalmamıza temel teşkil eden rekabetçi yanımızı kaybedebileceğimiz uyarısında bulunuyor" diye konuştu. 

Ekonomistler, Obama'nın planının yasalaşması halinde işsizlik oranının 2010 yılının sonuna kadar yüzde 1,8 oranında düşeceği tahmininde bulunuyorlar.

Obama'nın planıyla yeni istihdam olanaklarından yüzde 40'dan fazlasından kadınların yararlanabileceği ve yeni iş alanlarının yüzde 90'ının özel sektörde olacağı belirtiliyor.

ABD Çalışma Bakanlığının geçen hafta cuma günü aralık ayında işsizlik oranının yüzde 7,2'ye çıktığı açıklaması, ABD ekonomisinin uzun bir durgunluk dönemine girdiği endişelerini artırmıştı.

ABD'de geçen yıl 2,6 milyon kişi işini kaybederken, bu 1945 yılından bu yana ki en yüksek işsizlik rakamını gösteriyor.