Obama görevi devralıyor

Töreni izlemek için, Kongre binası ile Washington Anıtı arasındaki Ulusal Park'ta 1 milyondan fazla kişi toplandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD başkanlığına seçilen Barack Obama, bugün Kongre'de düzenlenecek törenle yemin ederek dört yıllık görevine resmen başlayacak. Obama, törenler çerçevesinde ilk olarak, görevi sona ermek üzere olan Başkan George W. Bush ile Beyaz Saray'da buluşacak, ardından iki lider birlikte Kongre'ye gidecek. Kongre'de çeşitli müzikli gösterilerin yer aldığı törende önce yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden yemin ederek göreve başlayacak. Ardından Obama, Yüksek Mahkeme başyargıcı John Roberts'in gözetiminde, ABD'nin 19. yüzyılda iç savaş dönemindeki başkanı olan ve köleliği kaldırmasıyla tanınan Abraham Lincoln'a ait İncil'e el basarak yemin edecek ve ABD'nin 44'üncü başkanı olarak görevini üstlenecek.

Bundan sonra Obama, başkanlığı döneminde izleyeceği ilke ve politikalara ışık tutacak önemli göreve başlama konuşmasını yapacak ve ardından Bush'u Kongre'den uğurlayacak.

TÖRENİ İZLEMEK İÇİN 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ TOPLANDI

ABD'de Barack Obama'nın yemin ederek başkanlık görevine başlama törenlerini izlemek için, Kongre binası ile Washington Anıtı arasındaki Ulusal Park'ta (National Hall) 1 milyondan fazla kişinin toplandı.

Washington kentinin bütün bölgelerinde ise hem metro hem de kaldırımlar her yönden gelen insanlarla doldu.

Bush, Obama için bir not bıraktı

ABD'de bugün başkanlık görevi sona erecek George Bush, bir Beyaz Saray geleneği olarak halefi Barack Obama'ya Oval Ofis'te bir not bıraktı. Bush, ofisteki masasının üst çekmecesine dün bıraktığı nota Obama'ya iyi dileklerini yazdı. Beyaz Saray, iki dönem başkanlık yapmış Cumhuriyetçi Bush'un yerine gelecek Demokrat halefi için notta ne yazdığının detayını vermedi. Beyaz Saray basın sekreteri Dana Perino da bugün yaptığı açıklamada, notun ana temasının Bush'un seçim gecesinden bu yana Obama'ya "muhteşem bir yeni döneme" başlayacağıyla ilgili söylediklerinden farklı olmadığını ve iyi dilek temennilerinden oluştuğunu bildirdi.

"Obama ile dış ilişkiler iyileşecek"