Obama Irak savaşına son noktayı koydu

Obama ABD'nin Irak'ta muharip görevinin artık sona erdiğini ilan etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin Irak'ta muharip görevinin artık sona erdiğini ilan eden Başkan Barack Obama, Amerikan askerlerinin bu ülkeden ayrılmasıyla şiddetin sona ermeyeceğini, ancak teröristlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi.

Başkan Barack Obama, ulusa sesleniş konuşmasında, Irak'tan 100 bin civarında Amerikan askerini çektiklerini ve yüzlerce üssü kapattıklarını veya Iraklılara devrettiklerini belirterek, "Bu akşam, Iraklı yetkilileri tüm Iraklıların temsilcisi olacak bir hükümet kurmak için derhal harekete geçmeye cesaretlendiriyorum" dedi.

Daha birçok çözülecek sorun olsa da Irak'ın yeni kaderine doğru gitme şansı bulunduğunu ifade eden Obama, "Muharip kuvvetlerin gitmesiyle şiddet sona ermeyecek. Aşırılıkçılar bombaları patlatmaya, sivil Iraklılara karşı saldırılar düzenlemeye ve uzlaşmazlık yaratmaya çalışmayı sürdürecek, ama teröristler amaçlarına ulaşamayacaklar" diye konuştu.

"En acil görevimiz ekonomiyi düzeltmek"

ABD ve Irak tarihi için bu çok önemli bölümde sorumluluklarını bildiklerini belirten Başkan Obama, "şimdi yeni bir sayfa açma zamanın olduğuna" dikkati çekti.

Başkan Obama, savaşın başladığı 2003'ten bu yana ABD'nin ülkelerinin geleceğini Iraklılara vermek amacıyla ağır bir bedel ödediğini belirterek, "Irak'ta büyük bir özveride bulunmaları için genç erkek ve kadınlarımızı gönderdik ve bütçenin en sıkışık olduğu dönemde yurt dışında kaynaklarımızı harcadık" vurgusunu yaptı.

Şimdi en acil görevlerinin ekonomiyi düzeltmek ve kriz dolayısıyla işlerini kaybeden milyonlarca Amerikalıyı istihdam etmek olduğunu anlatan Başkan Barack Obama, ekonomiyi düzeltmenin zor olduğunu, ancak gelecek günlerde başkan olarak sorumluluğunun merkezini bunun oluşturacağını kaydetti.

Afganistan

Başkan Obama, gelecek ağustosta Afganistan'da da yetki devri için geçiş dönemi başlatacaklarını kaydederek, "Afganistan'dan askerlerimizin çekilme ritmi sahadaki duruma bağlı olacaktır ve Afganistan'a desteğimiz sürecektir" dedi.

Ancak yetki devri konusunun koşullu olacağını çünkü sonu görünmeyen bir savaşın ne kendi çıkarlarına ne de Afgan halkınınkine hizmet edeceğini söyleyen Obama, Irak'tan çekilmeleriyle şimdi Afganistan'da taarruza geçebilmek için gerekli kaynakları aktarabileceklerini anlattı.

Ekonomi

Başkan Obama, geçen on yılda kendi ekonomilerini sağlamlaştırmak için gerekenleri yapmadıklarını ve hep dışardan borç alarak Irak için 1 trilyon dolardan fazla harcadıklarını vurgulayarak, bundan böyle ekonominin canlandırılmasının öncelikli hedefleri olacağını kaydetti.

Uzlaşma

Obama, "Demokrasimizin büyüklüğü anlaşmazlıklarımızı aşma becerimiz yatmaktadır" diyerek, Amerikan halkını Irak savaşının yol açtığı görüş ayrılıklarını aşmaya çağırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir