Obama: Karabağ'ın kritik önemini biliyorum

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından görüşen Erdoğan ve Obama Orta Doğu'da yaşanan sorunlar ile Karabağ konularını ele aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANA UÇAĞI - BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama Orta Doğu'da yaşanan sorunlar ile Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan konularını ele aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

ABD'nin Pittsburgh kentinde David L. Lawrence Convention Center'da yapılan G-20 zirvesine katılan Başbakan Erdoğan, zirvenin sonunda ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi.

ABD Başkanı Obama, zirveye katılan liderleri uğurlarken Başbakan Erdoğan'a seslendi, Obama ile Erdoğan'ın görüşmesi yaklaşık 15 dakika sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan görüşmede, Orta Doğu'da yaşanan sorunlar ile Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan konuları ele alındı.

Edinilen bilgiye göre, BM Güvenlik Konseyi toplantısında, iki liderin Pittsburgh'da görüşme kararı üzerine gerçekleşen görüşmede, Orta Doğu'da yaşanan sorunlar ile Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan konuları ele alındı.

Türkiye ve Ermenistan arasında son dönemde yaşanan gelişmeleri olumlu bulduklarını ifade eden Obama, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin bölge açısından da önemine vurgu yaptı.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilafın da görüşmede gündeme geldiği, Başbakan Erdoğan'ın, ABD, Rusya ve Fransa'dan oluşan Minsk Grubu'nun bu süreçte daha etkin yol almasının işi kolaylaştıracağı görüşünü ifade ettiği öğrenildi.

Başkan Obama'nın, Yukarı Karabağ'ın, sorunun çözümü için kritik önemini bildiğini Başbakan Erdoğan'a ilettiği belirtildi.

"Ban'a devreye girmesini söyledim"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine BM Kıbrıs özel temsilcisinin ötesinde kendisinin de devreye girmesi gerektiğini Genel Sekreter'e söylediğini bildirdi. Erdoğan İKT'nin resepsiyonunda Mehmet Ali Talat ile bir araya geldi.

Erdoğan, New York'ta İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) 40. kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile neler konuştuklarının sorulması üzerine, ''BM Genel Sekreterinin, özel temsilcisinin de ötesinde kendisinin de devreye girmesini zaten BM Genel Kurulu'ndaki konuşmamda işlemiştim. Burada da yine kendisine ben de ifade ettim. Zaman zaman kendisinin devreye girmesi konusunda o da olumlu bakıyor'' yanıtını verdi.

Erdoğan, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) 40. yıldönümü resepsiyonunda KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile de bir araya geldi.

Başbakan Erdoğan, G20 zirvesine katıldığı Pittsburgh'dan, New York'a dönüşünde İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Waldorf Astoria Oteli'nde ev sahipliğini yaptığı İKT'nin 40. yıldönümü resepsiyonuna katıldı.

İhsanoğlu tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, geceye katılanlarla kısa süre sohbet etmesinin ardından ayrı bir odada KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bir araya geldi.

Kabulde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve KKTC New York Temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri de hazır bulundu.

"Önümüzde hala ciddi riskler var"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel çapta toparlanma sinyalleri alınmakla  birlikte önümüzde hala ciddi risklerin olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi kapsamında düzenlenen toplantıdaki "Küresel Ekonomik Canlanma" konulu konuşmasında finansal piyasaların önemli ölçüde istikrara kavuştuğunu ve reel sektörde toparlanma başladığını söyledi.

Ancak krizin etkilerinin tam anlamıyla geçtiğini söylemenin mümkün olmadığına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

 "Küresel çapta toparlanma sinyalleri alınmakla birlikte önümüzde hala ciddi risklerin olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede banka bilançoları hala sağlıklı bir yapıya kavuşturulamamıştır. Bu durum, kredi kanallarındaki tıkanıklığın sürmesine neden olmaktadır. Başta enerji olmak üzere emtia fiyatları yükselişe geçmiş durumdadır. Yüksek enerji fiyatları ile enerji fiyatlarındaki aşırı dalgalanma kriz öncesi dönemde ortaya çıkan dengesizliklerin önemli nedenlerinden biri olmuştur."

Başbakan Erdoğan, küresel toparlanma izleyen yıllarda devam etse bile işsizlik oranlarının yüksek seviyelerini korumasının beklendiğine dikkati çekerek, "Dolayısıyla işsizlikle mücadele alanında orta, uzun vadeli girişimlere de ihtiyaç duyulacaktır" dedi.

"Dövizle borçlanmalara karşı ciddi tedbirler alındı"

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de döviz geliri olmayan kesimlerin dövizle borçlanmalarına karşı ciddi tedbirler alınmış durumdadır" dedi.

Son düzenlemelerle bu tedbirler daha da iyileştirildiğini belirterek, "bu alandaki ileri görüşlü yaklaşımımız Türk bankacılık sektörünün kriz döneminde diğer pek çok ülkeden ayrışmasını sağlamıştır" diye konuştu.

G-20 Zirvesi'nin ikinci oturumunda, "Finansal Sektör Düzenlemeleri Reformu" konusunda yaptığı konuşmada 2001 yılında Türk bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntıların arkasındaki en önemli etkenlerden biri olan "açık döviz pozisyonları"nın kontrol altına alındığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu sayede bankaların küresel likidite bolluğu döneminde aşırı borçlanmalarının önüne geçilmiştir. Bugün Türk bankacılık sisteminde artık böyle bir sorun bulunmamaktadır. Türkiye'de döviz geliri olmayan kesimlerin dövizle borçlanmalarına karşı ciddi tedbirler alınmış durumdadır. Son yaptığımız düzenleme ile bu tedbirler daha da iyileştirilmiştir. Bu alandaki ileri görüşlü yaklaşımımız Türk bankacılık sektörünün kriz döneminde diğer pek çok ülkeden ayrışmasını sağlamıştır."

Erdoğan, ülke liderleri ve IMF ve Dünya Bankası başkanları ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde bazı ülke liderleri ve IMF ve Dünya Bankası başkanları ile görüştü.

Başbakan Erdoğan, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Güney Afrika Devlet Başkanı Jakop Zuma, Güney Kore Cumhurbaşkanı Laa Myung-bak, Avustralya Başbakanı Kevin Rodd, Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile görüşmelerde bulundu.

Edinilen bilgiye göre, basına kapalı görüşmelerde bölgesel, küresel ve ikili ilişkiler ele alındı.

Başbakan Erdoğan ve IMF Başkanı Kahn, karşılıklı olarak yakında görüşmelerin yapılacağını teyit etti.

Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile görüşmesinde iki ülke ilişkileri, bölgesel konular ve enerji işbirliği konuları ele alındı. Görüşmede, yakın zamanda Ankara'da imzalanan anlaşmaların pratiğe yansıtılması gerekliliğinin önemine vurgu yapılırken, bu anlamda stratejik işbirliğinin daha ileri bir noktaya taşınmasının önemi vurgulandı.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin liderlerini bir araya getiren G-20 zirvesinde, "küresel ekonomik dengesizliklerin giderilmesi için önlem alınması konusunda mutabakat sağlandığı" bildirildi.

Hazırlanan sonuç bildirisi taslağına göre, 1930'lardaki Büyük Buhran'dan sonraki en büyük ekonomik krize yol açan nedenler arasında yer alan dengesizliklerin giderilmesi için reformlar yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Bu çerçevede ülkelerin dış ticaret açıklarının düşürülmesinin, bütçe açıklarının daraltılmasının sağlanmasına yönelik hedefler formüle edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Söz konusu uygulamalar arasında, bir ülkenin, bir diğeri tarafından izlenmesi, kontrol edilmesi de bulunuyor. Ancak bu önlemler, hedefi tutturamayan ülkenin "cezalandırılması" gibi bir yol içermiyor.

Liderler ortak belgede, küresel ekonomik krize karşı mücadelenin "kazanıldığını" ilan ediyor. Nisan ayında yapılan önceki toplantıda "ekonomik canlanma için gereken önlemlerin alınması, finansal sistemin onarılması, küresel kredi akışının korunması" gibi önlemler üzerinde mutabakata varıldığı anımsatılarak, bu tedbirlerin "işe yaradığı" ilan ediliyor.

Tedbirlerin, tehlikenin durdurulması, küresel ekonomik hareketlerdeki keskin inişin önlenmesine karşı iyi bir yanıt oluşturduğunun ifade edildiği belgede, "Sanayi üretimi neredeyse tüm G-20 ülkelerinde artmaya başlamış, ticaret iyileşmeye başlamıştır" deniyor. Belgede, finans kuruluşlarının sermayelerini arttırmaya başladığı da ifade ediliyor. 

Belgede buna karşın yapılması gereken hala çok şey olduğu belirtilerek, bu çerçevede ekonomilerin daha istikrarlı bir ortamda büyümesinin güvence altında tutulması için "küresel büyümenin iç dengelerinin sağlanması gerektiği," ayrıca finans sisteminin reforme edilmesinin şart olduğu ifade ediliyor.

Belgede, "Normalleşme duygusu, rehavete yol açmamalıdır" ifadesine yer veriliyor.

İKT'nin yıldönümü

İslam Konferansı Teşkılatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM'den sonra dünyadaki en büyük teşkilat olan ve 1,5 milyar Müslümanın sesi konumuna gelen İKT'nin 40 yıl içinde uzun mesafe aldığını söyledi.

İKT'nin 40. kuruluş yıldönümü, New York'ta Waldorf Astoria otelinde İhsanoğlu'nun evsahipliğinde düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.

Geceye başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Vicdana Çağrı Vakfının başkanı ve kurucusu Haham Arthur Schneier olmak üzere İKT'ye üye ülkelerin üst düzey temsilcileri, BM ülkelerinin daimi temsilcileri, diplomatlar, gazeteciler katıldı. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, gecede hoşgeldiniz konuşması yaptı.

İhsanoğlu daha sonra Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, 1969 yılında kurulan İKT'nin modern İslam tarihindeki en önemli gelişmelerden biri olduğunu belirterek şöyle konuştu:

''Birinci Dünya Savaşından sonra İslam dünyasının dağılmış olmasından dolayı İslam dünyası liderleri, entellektüelleri, hep bir şemsiye teşkilatı kurulmasını istemişlerdir, bunun için uğraşmışlardır. İKT 1969 yılından bugüne 40 yıl içerisinde uzun mesafe almıştır. İKT, BM'den sonra en büyük teşkılattır. İKT 1,5 milyar Müslümanın sesidir, bütün İslam dünyasının, 1,5 milyar insanın düşüncelerini, hissiyatını ifade eden bir teşkilat olması bakımından artık bugün ciddi olarak ele alınmaktadır.''

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da aynı fikirleri, İKT'nin BM'de düzenlediği dışişleri bakanları toplantısında dile getirdiğini söyleyen İhsanoğlu, İKT gecesine gelen çok sayıda ülkenin devlet başkanları, başbakanları, bakanları, Amerikan temsilcileri, öğretim görevlileri, bilimadalarının İKT'nin mutluluğunu paylaştıklarını söyledi.

İhsanoğlu ''Bugün BM'de olsun, BM Genel Kurulunda olsun, BM İnsan Hakları Komisyonunda olsun İKT'nin siyasi varlığı ve ağırlığı hissedilmektedir ve bu bütün dünya açısından takdirle görülmektedir'' dedi.

Zirvede protesto: 83 gözaltı

ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan G-20 zirvesi sırasında gerçekleştirilen protesto gösterileri sırasında 83 kişinin gözaltına alındığı, olaylı geçen gösteriler sırasında 50 bin doları aşan maddi zararın meydana geldiği bildirildi.

Polis yetkilileri, gösteriler sırasında kentin Oakland semtinde bulunan Citizens Bank şubesinin camlarının bir kişi tarafından kırıldığını, tüm kentte meydana gelen zararın 20 bin dolarlık kısmından da sadece bu kişinin sorumlu olduğunu söyledi.

Zirvenin sona ermesine paralel olarak gösterilerin de sona ermesiyle kentte durumun normale dönmeye başladığını belirten yetkililer, bazı yollarda bulunan barikatların kaldırılmasına ve daha önce trafiğe kapanan yolların açılmaya başlandığını kaydetti.