Obama, paketin onaylanmasından memnun

ABD Başkanı, "Krizi fırsata dönüştürüp, parlak bir geleceğe gireceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Kongrenin, 787 milyar dolarlık, ekonomiyi teşvik paketini onaylamasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Obama, haftalık radyo ve internetteki adresinde yaptığı açıklamada, çok fazla ihtiyaç hissettikleri bir dönemde çıkan paketin büyük hedefi olduğunu belirterek, "bu, bizim düzelme yolumuzda önemli bir dönüm noktası ve bu paketin çıkması için ortak bir amaçta birleşen Kongre üyelerine teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Paketle ilgili yasayı salı günü imzalaması beklenen Obama, "bu yasayı kısa sürede imzalayacağım ve insanların, Amerika'nın ihtiyacı olanları yapması amacıyla işlerine dönmesi için gerekli yatırımları derhal hayata geçirmeye başlayacağız" dedi.

"Bu tarihi adım, ekonomimizi düzlüğe çıkarmamız için yaptıklarımızın sonuncusu değil başlangıcı olacak. Bu zaman alacak ve çaba gerektirecek, ancak birlikte çalışarak bu krizi fırsata dönüştüreceğiz ve bu ıstıraplı durumdan çıkarak parlak bir geleceğe gireceğiz" diyen Obama, paketin 3,5 milyon iş yaratacağını ya da koruyacağını ifade etti.

Paketin yüzde 64'ü sosyal programlar için

Paket, yüzde 36'sı vergi kesintileri ve yüzde 64'ü sosyal programlar için para ayrılması ile harcamalardan oluşuyor.

Yeni yol yapımları, kentlerde maddi sıkıntıdaki polislere nakit para verilmesi ve ev ile araba alacak tüketicilere vergi indirimlerini içeren paketle, ayrıca banka yöneticilerinin maaşlarına ve primlere önemli oranda sınırlamalar getiriliyor.

Ekonomiyi teşvik paketiyle, bireyler ve iş adamları için 240 milyar dolar vergi kesintisi, sağlık harcamaları için 140 milyar dolar, eğitim için 100 milyar dolar ve karayolları, köprü yapımı, toplu taşıma ve hızlı tren demiryolları inşası gibi ulaşım projelerine 48 milyar dolar ayrılıyor.

Demokratlara göre, paketteki vergi kesintileri bütün Amerikalılar'ın yüzde 95'ine yardımcı olacak.