Obama: Rusya'nın ödeyeceği bedel ağır olur

ABD Başkanı Obama'dan Putin'e tehdit gibi uyarı telefonu geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Belarus'ta yapılan kritik Ukrayna zirvesine dakikalar kala ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla aradı. Telefon görüşmesinde 0bama, ''Saldırgan tavrı sürerse Rusya'nın ödeyeceği bedel ağırlaşır'' dedi.

Belarus'un başkenti Minsk'te Ukrayna'daki iç savaşa çözüm bulmak için taraflar toplandı. Toplantıya saatler kala ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü.

Rusya'nın Ukrayna'daki krizi barışçıl yollardan çözme şansını kullanmasını isteyen Obama, "Rusya, Ukrayna'daki saldırgan tavrını sürdürür, ayrılıkçılara asker, silah ve maddi yardımda bulunmaya devam ederse, ödeyeceği bedel daha da ağırlaşır" dedi.

19 Ukrayna askeri öldürüldü

Ukrayna askeri sözcüsü Vladyslav Seleznyov, Rusya yanlısı isyancıların ordu birliklerinin elindeki Debaltseve kenti yakınlarında düzenledikleri
saldırılarda  19 Ukrayna askerinin öldüğünü ve 78 kişinin  yaralandığını söyledi.

Seleznyov, "Topçu ateşi, roketli saldırı ve çatışmalarda Ukrayna 17'si silahlı kuvvetlerden, ikisi İçişleri Bakanlığı askerlerinden olmak üzere toplam 19 askerini kaybetti" dedi. Saldırıya sahne olan kent, bölgenin önemli bir demiryolu  kavşağında yer alıyor. Dün de ülkenin doğusunda düzenlenen roketli saldırılarda ena az 10 asker ve sivil ölmüştü.

Ukrayna zirvesi 

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin dörtlü zirvesi öncesi "Ukrayna temas grubu" Belarus'un başkenti Minsk'te toplandı. 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Rusya, Ukrayna ve ayrılıkçılardan oluşan temas grubu temsilcileri Minsk'teki eski başkanlık rezidansında bir araya geldi.

Yarın liderler buluşuyor

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmelerde, yarın "Normandiya formatı" olarak aldlandırılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin Ukrayna krizini görüşmek üzere Minsk'te düzenleyecekleri zirve öncesi son detaylar görüşüldü. 

Minsk'teki görüşmelerde, doğudaki gerginliğin giderilmesine ilişkin ateşkesin sağlanması, ağır silahların geri çekilmesi ve taraflar arasında sağlanan mutabakatların hayata geçirilmesinin kontrol edilmesi konuları ele alınacak. Görüşmelerde ayrıca doğu bölgelerinin siyasi yapısı ve yönetim şekli ile bölgede yerel seçimlerin yapılması konusunda da fikir alış verişinde bulunuldu.

Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Ukrayna'daki krize çözüm bulmak için geçtiğimiz hafta Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşmüştü. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir