Obama yine kongreye sormayacak

Irak ABD’den isyancılara karşı havadan desteksağlamasını talep ederken, Başkan Obama’nın tıpkıSuriye’de olduğu gibi operasyon için Kongre’den onay istemeyeceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - Irak hükümeti ABD’den destek arıyor. ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, militanların önemli şehirleri ele geçirmelerinin ardından Irak’ın ABD’den Sünni isyancılara karşı havadan destek sağlamasını talep ettiğini söyledi. Dempsey Washington’un bu talebe karşılık verip vermeyeceğine ilişkin soruya ise doğrudan yanıt vermedi. Dempsey Senato oturumundaki konuşmasında, “Irak hükümetinden hava gücü konusunda bir talep geldi” dedi. Ancak ABD’nin bu talebe vereceği yanıtla ilgili soru karşısında ise, “IŞİD’e, kendilerini bulduğumuz yerde karşılık vermek bizim ulusal güvenlikle ilgili çıkarımız içindir” ifadesini kullandı. Adlarının açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililer, Irak’ın ABD’den talebinin insansız hava aracıyla gerçekleştirilecek saldırıları ve ABD insansız hava araçlarıyla denetimin artırılmasını içerdiğini söylediler. Bu arada Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Başkan Barack Obama’nın Kongre liderleriyle Irak konusunu görüştüğü, “artırılmış güvenlik desteği” için seçeneklerin gözden geçirildiği belirtildi. ABD Başkanı Barack Obama’nın, Beyaz Saray’da bir araya geldiği Kongre liderlerine Irak’a müdahale için Kongre’nin onayına ihtiyacı olmadığını söylediği bildirildi. Irak Hükümeti, Sünni militanların ilerleyişini durdurmak için ABD’den hava saldırısı düzenlemesini istemişti. Barack Obama Irak Şam İslam Devleti örgütü militanlarını durdurmak için ABD’nin atabileceği adımları değerlendirmek üzere Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle bir araya geldi. Senato azınlık lideri, Cumhuriyetçi üye Mitchel McConnell “Başkan, atabileceği adımlar için bizden izin istemek zorunda olmadığını düşünüyor” dedi. 

Gözlemciler Beyaz Saray’ın şimdiye kadar Irak’ta askeri müdahale için Kongre’den onay alması gerekip gerekmediği konusuna girmekten kaçındığına dikkat çekiyor. Obama geçen yıl, Suriye’ye düzenlenecek olası bir müdahale için Kongre onayı aramamıştı. Kongre’nin böyle bir adıma onay vermeyeceğinin belli olmasından sonra Obama bu planından vazgeçmişti.