Obama'dan 'rehine' itirafı

ABD Başkanı Barack Obama, ocak ayında Afganistan-Pakistan sınırında düzenlediği bir El Kaide operasyonunda yanlışlıkla iki rehinenin öldürüldüğünü açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide ile bağlantılı yerleşkeye operasyon düzenlerken iki rehinenin de orada bulunduğunu bilmediklerini belirterek, "Başkan ve Başkomutan olarak tüm terörle mücadele operasyonlarının sorumluluğunu alıyorum. Olanlardan derin üzüntü duyuyorum ve ABD yönetimi adına ailelere en derin özürlerimizi iletiyorum" dedi.  

Obama, Beyaz Saray'ın, ABD'nin Afganistan-Pakistan sınırında Ocak ayında düzenlediği terörle mücadele operasyonunda, El Kaide tarafından rehin tutulan Amerikalı Warren Weinstein ile İtalyalı Giovanni Lo Porto'nun da "yanlışlıkla" öldürüldüğünü duyurmasının ardından, kameraların karşısına geçti. 

Weinstein ilk rehin alındığında, kendisinin kurtarılıp ailesine kavuşturulması için elden geleni yapması noktasında istihbarat servisine direktif verdiğini kaydeden Obama, Lo Porto'nun bulunması için de İtalya hükümetiyle işbirliği yaptıklarını söyledi.  

Obama, operasyonda Weinstein ve Lo Porto'nun da hayatını kaybetmesinin "herkes için acı verici" olduğunu ifade ederek, Weinstein'in ailesini ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi dün arayarak bu acı haberi verdiğini kaydetti. 

Obama, "Bu kaybı açıklayabilecek veya acıları hafifletebilecek hiçbir kelime yok. Başkan ve Başkomutan olarak tüm terörle mücadele operasyonlarının sorumluluğunu alıyorum, Warren ve Giovanni'nin hayatlarını alan bu operasyon da dahil. Olanlardan derin üzüntü duyuyorum ve ABD yönetimi adına ailelere en derin özürlerimizi iletiyorum" ifadelerini kullandı. 

Bu olayın gizli kategorisinden çıkarılıp kamuoyuna açıklanmasını istediğini dile getiren Obama, "Çünkü ailelerin gerçeği bilmeye hakkı var ve ulusal güvenlik konularının başarılı olması için gizli kalması gerekse de biz aynı zamanda bir demokrasiyiz" diye konuştu. 

"Onları orada sakladıklarını bilmiyorduk" 

Operasyonun terörle mücadele çabalarıyla uyumlu olduğunu dile getiren Obama, "Yüzlerce saat süren gözlemler de dahil, istihbarat servisimizin yaptığı araştırmalar sonucunda bunun El Kaide bağlantılı bir yerleşke olduğuna, teröristlerin yakalanmasının mümkün olmadığına ve hiçbir sivilin orada bulunmadığına inanılıyordu. Ne yazık ki El Kaide'nin, Warren ve Giovanni'yi aynı yerleşkede sakladığını bilmiyorduk" dedi. 

Obama, bu trajedi konusunda inceleme yapıldığını, bundan ders çıkarıp tekrarlanmamasını sağlamaya çalışacaklarını bildirdi.