Obama'dan İran açıklaması

ABD Başkanı Obama, İran'ın nükleer meselesinin çözümünün diğer meseleler üzerinde geniş kapsamlı müzakerelerin açılmasını mümkün kılacağını ancak bunun hemen olacağını sanmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama, İran'ın nükleer meselesinin çözümünün bu ülkeyle diğer meseleler üzerinde daha geniş kapsamlı müzakerelerin açılmasını mümkün kılacağını ancak bunun hemen gerçekleşeceğini sanmadığını söyledi.

Obama, CNN'den Fareed Zakaria ile yaptığı söyleşide, geçen ay nükleer programı konusunda P5+1 ülkeleriyle İran arasında varılan anlaşmayı "Herhangi bir alternatiften daha iyi" sözleriyle nitelendirerek, öncelikle İran'ın "nükleer meselesinin" çözülmesi gerektiğini vurguladı.

"İran'ın nükleer meselesinin çözümü, bu ülkeyle diğer meseleler üzerinde daha geniş kapsamlı müzakerelerin açılmasını mümkün kılacak ancak bunun hemen gerçekleşeceğini sanmıyorum" diyen Barack Obama, buna örnek olarak Suriye'yi verdi.  

ABD Başkanı, anlaşmanın başarısızlığa uğraması halinde İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek için askeri güç kullanmak zorunda kalıp kalmayacağına ilişkin soruya da "Bunun gibi büyük meselelerde genel politikam başarısızlığı öngörmemek. Ve şu anda başarısızlığı öngörmeyeceğim çünkü daha iyi bir argümana sahip olduğumuzu düşünüyorum" yanıtını verdi. 

Başkan Barack Obama, Kongreden anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini belirtmişti. Obama'nın vetosunu aşmak isteyen Kongre üyelerinin, Senato ve Temsilciler Meclisinde üçte iki çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir