Obama'nın göçmen planı Yüksek Mahkeme'de

Obama'nın yasadışı göçmenler sınır dışı edilmekten koruyan planı ABD Yüksek Mahkemesi tarafından incelenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Barack Obama’nın, ülkede yasa dışı ikamet eden 5 milyon civarında göçmeni sınır dışı edilmekten koruduğu belirtilen planını ele alacak.

Göçmenlik reformunu uzun süre verdiği çabalara rağmen ABD Kongresi’nden geçiremeyen Başkan Obama, daha çok çocukları ABD vatandaşı olan yasa dışı göçmenleri ve ABD’de oturma izni olan kaçak göçmenleri ilgilendiren planını başkanlık yetkilerini kullanarak geçirmişti. 

Ancak Cumhuriyetçi Partili eyaletler başkanlık kararnamesiyle hayata geçirilen planın anayasaya aykırı olduğunu ileri sürüyor. Özellikle Teksas eyaletinde 26 Cumhuriyetçi valinin girişimleri sonucu federal mahkemeler Obama’nın göçmenleri heyecanlandıran düzenlemesini askıya almıştı.

Obama yönetimi de milyonlarca göçmenin sınır dışı edilmesini önleyecek göçmenlik planı için geçen yılın sonunda Yüksek Mahkemeye müracaat etmişti.  

Başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme üyeleri bugün verdikleri kararda yönetim ile karşı tarafı nisan ayında dinleme kararı aldı. 

Mahkeme kararı haziranda açıklanabilir

Başkanlık görev süresi bu yılın sonunda dolacak olan Obama’nın, Yüksek Mahkeme’nin, planın lehine karar vermesine rağmen bunu tatbik edebilecek ne kadar süresi olacağı belirsiz. Cumhuriyetçi Parti'de özellikle iş adamı Donald Trump’ın başını çektiği aday adayları kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesine dair projelerini sıklıkla dillendiriyor.