Obama'nın teşvik paketi 2,4 milyon istihdam sağladı

ABD Başkanı Barack Obama'nın bir yılını dolduran teşvik paketi artan işsizlik rakamları ile yeni bir ekonomik durgunluğu önledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama'nın bir yılını dolduran ekonomiyi teşvik paketinin, artan işsizlik rakamları ile yeni bir ekonomik büyük durgunluğu önlediği ve şu ana kadar 2,4 milyon istihdam sağlandığı belirtiliyor.

Bir yıl önce bugün, Amerikan tarihinin en geniş ekonomiyi teşvik paketini imzalayan Obama, vergi indirimi ve harcama önlemleri içeren 787 milyar dolarlık planla, iki yılda 3 milyondan fazla istihdam yaratacaklarını ve mevcutları koruyacaklarını söylemişti.

Geçen bir yılda Amerikalılar, ülkenin karşı karşıya kaldığı yüksek işsizlik oranları ve 80 yılın en uzun ve en derin ekonomik durgunluğunu yaşasa da paketin, yeni büyük ekonomik durgunluğu önlediği belirtiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından imzalanan rapora göre, paket sayesinde, artan işsizlik oranlarının önüne geçildi. Nitekim, geçen ay işsizlik oranları tek haneli rakamlara gerileyerek yüzde 9,7'a düştü. Paket sayesinde şimdiye kadar 2,4 milyon yeni istihdam yarattığı veya mevcutlarını korunduğu ifade ediliyor. Paketin, işsizlik sosyal yardım ödemesini artırdığı da belirtiliyor.

Paketin ekonomik büyümeyi desteklediği de düşünülüyor. Rapora göre, vergi indirimi ve teşvik harcamaları içeren paket, "açık bir şekilde ekonomik serbest düşüşü durdurdu". 2009'un dördüncü çeyreğinde yüzde 5,7 büyüyen gayri safi yurt içi hasıla, ekonominin durgunluktan çıkabileceği umutlarını getirdi.

Aylık 32 milyar dolar harcanacak

Ayrıntılara bakıldığında, paketten geçen ayın sonuna kadar 334 milyar dolar harcama onaylandı. Bunun, 179 milyar doları federal hazineye, 119 milyar doları da vergi kesintilerine gitti. Ayrıca, bugüne kadar 31 milyar dolar, hızlı tren, altyapı, sağlık teknolojisi gibi projeler için harcandı.

Bunun yanında, pakette, 8 milyar dolardan fazla bir kısım, düşük gelirlilerin gıda almasını sağlayan "gıda pulları"na harcandı. Bu uygulamadan 38 milyon kişi yararlandı. Aralık ayının sonuna kadar Ulaştırma Bakanlığı, 10 bin karayolu projesi onayladı. Buradan, 34 milyar dolar ödeneğin ayrıldığı eyaletlere, sadece 8 milyar dolar ödendi.

ABD yönetimi, 30 Eylüle kadar paketin yüzde 70'ine denk gelen 551 milyar doları harcamayı amaçlıyor. Bu yılki ödemelerde, ana parçayı "vergi rahatlatması" oluşturacak. Gelecek aylarda teşvik paketi adımları hızlandırılacak ve federal hükümet, paketten aylık 32 milyar dolar dağıtılacak. Bu rakam, geçen yıl aylık ortalama 27 milyar dolardı.

Öte yandan, Kongre Bütçe Ofisi, geçen ay, ekonomiyi canlandırma paketinin harcamalarının toplamda 787 milyar dolardan 862 milyar dolara çıkacağını öngördü.

Obama, ekonomiyi canlandırma paketinin yıl dönümü olan bugün paket ve ülke ekonomi hakkında açıklamalarda bulunacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir