OECD, 4 ülkeyi vergi cennetleri 'kara listesi'nden çıkardı

Kara listeden çıkartılan Filipinler, Uruguay, Kosta Rika ve Malezya ülke gri listeye dahil olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Filipinler, Uruguay, Kosta Rika ve Malezya'nın uluslararası yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etmelerinden sonra bu ülkeleri vergi cennetleri kara listesinden çıkardı.

OECD Başkanı Angel Gurria düzenlediği basın toplantısında, "Bu dört ülkenin OECD standartlarına göre bilgi değişimine uyacağı konusunda tam bir taahhütte bulunduğunu söylemekten memnunum. Bu önemli bir gelişme" dedi.

Kara listeden çıkarılan Filipinler, Uruguay, Kosta Rika ve Malezya, şimdi İsviçre ve Liechtenstein gibi ülkelerinde bulunduğu "gri listeye" dahil olacak.

G-20 liderleri geçen hafta Londra'daki G-20 zirvesinde OECD'nin listesini temel alarak vergi cenneti olarak bilinen ülkelere karşı yaptırım uygulanmasını kararlaştırmıştı.

Vergi cennetlerindeki bankacılık sırlarının ekonomik krizin kötüleşmesine katkıda bulunduğu düşüncesindeki G-20 liderleri, "vergi cennetleri dahil, işbirliği göstermeyen ülkelere karşı hareket geçilmesi" konusunda anlaşmıştı.

OECD, vergi cennetlerini "kara", "gri" ve "beyaz" olmak üzere üç listede toplayarak, hangi ülkelerin işbirliğine açık hangi ülkelerin işbirliğine kapalı olduğunu açıklamıştı.

Uluslararası vergi kurallarına uyma konusunda işbirliğine tamamen kapalı olan ülkelerin bulunduğu kara listeye Kosta Rika, Malezya, Filipinler ve Uruguay'ı ekleyen OECD'nin, gri listesinde ise aralarında Lüksemburg, İsviçre, Avusturya, Belçika, Singapur, Şili, Cayman Adaları, Liechtenstein ve Monaco'nun bulunduğu 38 ülke yer alıyor. Bu ülkeler, "OECD kurallarına uymayı taahhüt etmekle birlikte henüz bu düzenlemeleri somut olarak hayata geçirmemiş ülkeler" olarak ifade ediliyor. Bu ülkeler kendi arasında vergi cenneti olanlar ve diğer finans merkezleri olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Hong Kong ve Makau'nın arasında bulunduğu beyaz liste ise uluslararası vergi kurallarını uygulayan 40 ülkeyi kapsıyor.

Uruguay, yanlışlıkla OECD'nin kara listesine alındığı belirterek, bu durumu protesto etmiş, Filipinler ve Malezya, kara listeden çıkmak için OECD ile görüştüğünü bildirmişti.

ABD Hazinesi, 1996 yılındaki iki taraflı gelir vergisi anlaşmasını değiştirmek için İsviçre ile görüşmelere başladığını açıklamış, İsviçre geçen ay bankacılık sırlarını yumuşatmayı ve OECD'nin vergi standartlarına tam olarak uymaya karar vermişti.

İsviçre, ayrıca vergi konusunda işbirliği için ABD ve Japonya ile görüşmelere başlamayı kabul etmişti.