OECD: Küresel durgunluk sona eriyor

OECD, küresel durgunluğun birkaç ay önce düşünülenden daha hızlı sona erdiğini ve sona ermiş olabileceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), küresel durgunluğun birkaç ay önce düşünülenden daha hızlı sona erdiğini ve sona ermiş olabileceğini bildirdi.

OECD Baş Ekonomisti Jorgen Elmeskov, Paris'te düzenlediği basın toplantısında, "Birkaç ay önceki beklentilerle karşılaştırıldığında, ekonomideki düzelme, mali koşulların birkaç ay önce tahmin ettiğimizden daha hızlı düzelmesi nedeniyle hem biraz erken ve hem de bir parça güçlü olabilir" dedi.

Elmeskov, ikinci çeyrekte gelişmekte olan Çin ve diğer Asya ülkelerindeki "çarpıcı düzelmenin" ağırlıklı olarak dünyadaki çok düşük faiz oranlarına ve hükümetlerin teşvik planlarına dayandığını söyledi.

Mali koşuların iyileşmesinin, ticaretteki toparlanma ve stokların erimesinin OECD üyelerindeki hızlı ekonomik düzelmenin unsurları olduğuna işaret eden Elmeskov, "düzelmedeki kırılganlık sürüyor. Yeşil filizlerin güçlü biçimde kök salması için dikkatli biçimde beslenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Düzelmenin muhtemelen inişli çıkışlı olacağına işaret eden Elmeskov, "bizim alfabemizde tahmin ettiğimiz düzelmenin şeklini gerçekten tanımlayacak bir harf yok. Bu 'L' ve 'V' arasında bir şey olabilir" dedi.

OECD ülkelerindeki yüksek işsizlik seviyelerinin ekonomideki düzelmeyi tehdit etmeye devam ettiğini ve işsizlik oranlarının daha fazla yükseleceğini bildiren Elmeskov, hükümetlerin ve merkez bankalarının, Büyük Buhran'dan bu yana en kötü krizde ekonomiyi teşvik amacıyla attığı çarpıcı mali adımların şimdi artan biçimde "başarı hikayesi" gibi göründüğünü ifade etti.

ABD'nin üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,6, Avro Bölgesi'nin yüzde 0,3 ve Japonya'nın yüzde 1,1 büyümesi bekleniyor.