OECD'den sürdürülebilir büyüme reçetesi
OECD, iddialı ve kapsamlı yapısal reform gündeminin benimsenmesinin, hükümetlere istihdam oluşturan ve eşitsizliği azaltan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeye dönüş için en iyi şansı sunacağını bildirdi
İSTANBUL - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), resmi internet sitesinde "İstekli yapısal reformlar, güçlü ve sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunu açacak" başlıklı bir rapor yayımlandı. Raporda 2012 yılından bu yana hükümetlerin uyguladığı yapısal reformlardaki ilerleme değerlendirilirken, büyümeyi canlandırmak ve daha kapsayıcı hale getirmek için başka neler yapılabileceği ele alındı.
Raporda, iddialı ve kapsamlı yapısal reform gündeminin benimsenmesinin, hükümetlere istihdam oluşturan ve eşitsizliği azaltan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeye dönüş için en iyi şansı sunacağı ifade edildi.
Hükümetlerin çoğunun, baskı altındaki büyüme ortamının yarattığı zorluklara rağmen reformlara devam ettiği belirtilen raporda, verimlilik ve kamu sektörü etkinliğinin artırılması, eğitim sonuçlarını geliştirilmesi ve işgücü piyasasının güçlendirilmesi için hala dikkati çekici eylemlerin yapılabileceğine işaret edildi.
Raporda görüşlerine yer verilen OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, geniş tabanlı toparlanma belirtilerinin daha somut hale geldiğini kaydederek, şunları aktardı:
"Ancak gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin hükümetleri artık düşük büyüme tuzağına düşme riski ile karşı karşıya. Yapısal reformlar konusunda ilerleme, dünya çapında büyüme ve yaşam standartlarını artırabilir. Yavaşlayan verimlilik artışı ve birçok gelişmiş ekonomilerdeki kalıcı yüksek işsizlik, reformlara aşırı derecede gereksinim duyuyor."
Gurria, para politikalarında sıkılaşmanın devam etmesinin yanında gelişmekte olan ülkelerin birçoğundaki kırılganlığın, yapısal reformlar için problemin güçlü olduğunu hatırlattığını vurguladı.
"Gelişmekte olan ülkeler eğitime önem vermeli"
Raporda, reformların en yoğun Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya gibi uzun dönemli ve genç işsizlikten zarar gören ülkelerde olduğu belirtildi. İspanya ve Portekiz'in tekrar büyümeye başladığı bildirilen raporda, özellikle bu iki ülkede iş piyasasına yönelik kayda değer çalışmalar yapıldığı ve iş üretmede bu ülkelerdeki engellerin kaldırıldığı aktarıldı.
Raporda, gelişmekte olan piyasaların daha yeni kapsamlı bir reform ajandası oluşturdukları anımsatılarak, "Bu ülkeler, eğitime önem vermeliler ve daha çok çalışana istihdam sağlamalılar" denildi.
Meksika'nın politika, eğitim, enerji, finansal servis ve telekomünikasyon alanlarındaki reform ve uygulamalarıyla dikkati çeken ülkeler arasında olduğu ifade edilen raporda, Japonya, Güney Kore ve Almanya gibi ülkelerin ise hızlı yaşlanmayla karşı karşıya kaldığı, bu ülkelerde bayanların iş piyasasında daha çok yer aldıklarına işaret edildi.
Raporda ayrıca, İrlanda'nın tasarruf programında büyük bir gelişme sağladığı ve rekabetçi bir iş ortamı meydana getirmekte olduğu kaydedildi.