OECD'den gelişmekte olan ekonomiler için kötümser tahmin
OECD, global ekonomi için büyüme tahminini artırırken, gelişmekte olan ekonomilerde bunun geçmişe göre daha yavaş olmayı sürdüreceği tahmininde bulundu.
Global ekonomik büyümenin gelen şaşırtıcı verilerin etkisi ile güçlenmekte olduğuna işaret eden OECD, global GSYH büyüme oranının önümüzdeki dönemlerde yüzde 3,6-3,7 aralığında olmasını ve uzun vadeli ortalamalara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi. Ancak OECD, gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin geçmişe göre daha yavaş olmaya devam edeceğini belirtti.
OECD bugün yayınladığı "Global Ekonomik Görünüm" raporunda kişi başına milli gelir temelinde bakıldığında büyümenin iyileşeceğini, ancak OECD ve OECD dışı ekonomilerin çoğunda büyümenin kriz öncesi normların gerisinde kalacağını ifade ederken, enflasyonun hali hazırda büyük ekonomilerde bastırılmış olduğunu ve yavaş kalmaya devam edeceğini öngördü.
Finansal kriz sonrasındaki eşik altı büyümenin yatırım, ticaret,verimlilik ve ücret gelişkeleri üzerinde etkilerinin hala devam ettiğini belirten OECD, 2018 ve 2019'de şirketlerin sermaye stoklarını güncellemek için yeni yatırımlar yapmalarıyla birlikte bu alanlarda bazı iyileşmeler yaşanamasının beklendiğini ifade etti. Ancak OECD, "Bunlar geçmişteki eksik büyümenin telafi edilmesi için yeterli olmayacak ve verimlilik artışları sınırlı olmaya devam edecek. Büyüme de gelişmekte olan ekonomilerde geçmişten daha yavaş olmayı sürdürecek" ifadelerini kullandı.
Küresel ekonomi için 2017 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya çıkaran, büyümenin 2018'de yüzde 3,7 ve 2019'da yüzde 3,6 olmasını bekleyen OECD, ABD ekonomisi için 2017 büyüme tahminini yüzde 2,1'den 2,2'ye, 2018 tahminini de yüzde 2,4'ten 2,5'e yükseltti. OECD, Çin için 2017 ve 2018 büyüme tahminlerini yüzde 6,8 ve 6,6 olurken, 2019'da büyümenin yüzde 6,4'e yavaşlayacağını tahmin etti. Rusya için 2017 büyüme tahminini yüzde 2,0'dan 1,9'a, 2018 beklentisini yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a indirdi, 2018'de büyümenin yüzde 1,5'e yavaşlayacağını tanmin etti.
Euro Bölgesi için 2017 büyüme tahminini yüzde 2,1'den 2,4'e çıkaran, 2018 beklentisini de 2,4'ten 2,5'e yükselten OECD, Almanya için 2017 ve 2018 tahminlerini 0,2'şer puan yükselterek yüzde 2,5 ve 2,3'e çıkardı.
OECD, Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti
"Yeni teknolojiler geniş çaplı reform gerektiriyor"
OECD baş ekonomisti Ctaherine L. Mann, Rapor'a yazdığı önsözde, "Bazıları global büyümede yukarı dönüşün daha fazla politika çabası gerekmediği anlamına geldiğini savunabilir. Ancak gerçekte, teknolojide hızlı değişim, dijitalleşme, robotlar, yapay zeka, bulut sistemleri durumdan memnuniyet duymayı, rahatlamayı değil daha derin ve daha geniş çaplı reformlar gerektiriyor" ifadelerini kullandı.
Global ve teknolojik değişikliklerin ortaya çıkardığı lokal zorlu işlerin fırsatlarının paylaşılmasını sağlamasına dikkat etmek gerektiğini belirten L.Mann, "Politika çabalarını artıran ülkeler şirketleri ve halkları için daha iyi bir ortam oluşturacaklar. Şimdi çabaları ikiye katlamanın zamanı" dedi.