Öldüren bakteri Almanya'yı alarma geçirdi!

Türkiye tatilinden dönen bir hastada görüldüğü belirtilen 1 aydan bu yana yayılan bir bakteri Almanya'yı alarma geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein Eyaleti’nde Kiel Üniversite Hastanesi Kliniği’nde, Türkiye tatilinden dönen bir hastada görüldüğü belirtilen 1 aydan bu yana yayılan bir bakteri endişeye yol açtı.

Alman devlet kanalları Deutsche Welle ve ARD, Türkiye tatilinden dönen 74 yaşındaki bir erkek hastanın, 11 Aralık'ta Kiel Üniversite Hastanesi Kliniğinin acil servisine başvurmasından sonra 21 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında kendisiyle birlikte aynı bakteriyi taşıdığı tespit edilen hastanedeki 10 hastanın daha yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Hastane yetkilileri vakalardan 9’unda ölüm nedeninin bu bakteri olmadığını bildirdi. Cumartesi akşamına kadar 27- 88 yaşındaki 27 hastada neredeyse tüm antibiyotik türlerine karşı bağışıklığı olan ‘Acinetobacter baumannii’ tespit edildiği açıklandı.

14 kişi izolasyonda kalmaya devam ediyor

Klinik tarafından 23 Ocak tarihli basın bülteninde 12 hastada MRGN bakterisi bulaştığı, yoğun bakım servisine geçici olarak yeni hasta alınmayacağı, büyük ameliyatların ertelenebileceği açıklanınca sorunun boyutu ortaya çıktı. Gazetecilerin yoğun soruları üzerine cuma akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Schleswig-Holstein Üniversite Kliniği Başhekimi Jens Scholz, 5 olarak açıkladı. Eyalet Sağlık Bakanı ile yapılan kriz toplantısının ardından cumartesi akşamı yapılan basın toplantısında ise vücutlarında ölümcül bakteri tespit edilen 11 hastanın 21 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında öldüğü bilgisi verildi. Başhekim Scholz, hastanedeki 50 kişide yapılan tarama sonrası 14 kişinin de izolasyonda kalmaya devam ettiği, hastanede yoğun bakım dışındaki bölümlerde bulunan hastalar için bir tehlike bulunmadığını bildirdi.

Adli soruşturma sürdürülürken Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi Kliniği, Frankfurt Üniversitesi'ndeki bilim insanlarından yardım istedi. İlgili bakteri konusunda uzman bilim insanları Kiel'e ulaşarak araştırmaya başladı. Sağlıklı insanlar için tehlikesiz olan bu bakteri, hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir