Olmert istifa etmeye hazırlanıyor
Olmert, bugüne dek, kendisine yapılan tüm baskı ve zorlamalara rağmen Başbakanlık görevini bırakmadığını belirtti
KUDÜS - İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Eylül ayında yapılacak partisinin başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını ve Kadima liderliğine hak kazanacak kişi belli olur olmaz başbakanlıktan istifa edeceğini açıkladı.
Olmert, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, bugüne dek, kendisine yapılan tüm baskı ve zorlamalara rağmen Başbakanlık görevini bırakmadığını belirtti ve "Ancak, önümüzdeki Kadima seçimlerinde başkanlığa adaylığımı koymuyorum" dedi. İsrail Başbakanı, Eylül ayında yapılacak parti başkanlık seçimlerinde, Kadima liderliğine hak kazanacak kişi belli olur olmaz başbakanlıktan istifa edeceğini ve en kısa zamanda bir koalisyon hükümeti kurularak, ülkeyi yönetmesine olanak tanıyacağını söyledi. Mevcut durumun, böyle bir koalisyon kurulmasına olanak verdiğini dile getiren Olmert, hakkında açılan soruşturmalara atıfta bulunarak, "Ondan sonra da ellerimin temiz olduğunu kanıtlamak için gerekli zamanı kazanmış olacağım" diye konuştu.
Olmert, konuşmasının başlangıcında, Başbakan seçildiğinde, kendisine oy vermeyenlerin dahi yanında olacaklarını, ülke yararına kendisine destek çıkacaklarını düşündüğünü ifade etti. Ancak bu destek yerine, iş başına gelir gelmez, çeşitli suçlamalara, soruşturmalara, sorgulamalara maruz kaldığını kaydetti. Olmert, "Başbakanların bile sorgulanabildiği bir ülkenin Başbakanı olmaktan gurur duyduğunu" dile getirerek, Başbakanların hukukun üzerinde olmadığını, ancak altında da olmadığını kaydetti. En çok ailesinin rahatsız edilmesinin kendisine acı verdiğini dile getiren Olmert, hukuk sistemi içerisinde kendisini temize çıkaracağını da bildiğini söyledi.
Söz konusu açıklama, İsrail'deki siyasi yorumcular tarafından, Olmert'in siyasi kariyerinin sonu olarak değerlendirilirken, 17 Eylül'de yapılacak Kadima partisi ön seçimlerinde, Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin şansının büyük olduğu belirtiliyor.
Olmert'in açıklamasından sonra, muhalefetteki Likud Partisi, Olmert'in partisinde başkanlığa aday olmama kararının, erken genel seçimleri gerekli kıldığını savunan bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Kadima'nın başında kimin olduğunun önemi bulunmadığı, hükümetin, ülkeyi yönetmekte olağanüstü başarısız olduğu öne sürüldü.
Olmert'e tepkiler yağdı
Olmert'in kendi partisinden çalışma arkadaşı Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, "Olmert doğru kararı verdi" dedi. Kadima partisi liderlik adayları arasında ön sırada gösterilen Mofaz, Olmert'in açıklamasını "cesur bir karar" olarak nitelendirdi. Mofaz, "Bu karar, kendi kişisel krizine rağmen, devlet için en iyi şeyin ne olduğunu görebildiğini kanıtlıyor. Kendisi bu zor dönemeçte doğru kararı vermiştir" şeklinde konuştu. Açıklamadan sonra erken seçimin kaçınılmaz olduğu ve bir an önce yapılması gerektiği yolunda çağrılar da arttı.
Likud partisinden Parlamento (Knesset) üyesi Yuval Steinitz ise Olmert'in açıklamasının, kurulalı daha birkaç yıl olan Kadima partisinin sonu anlamına geldiğini savundu.
Steinitz, "Şimdi ortaya çıkan durumun tek çözümü erken seçimdir. Kadima ön seçimlerini yapacak diye daha fazla beklemek, İsrail'e daha çok zarar verecektir" diye konuştu.
Aynı partiden milletvekili Reuven Rivlin de Olmert'in bu karara aylar önce varması gerektiği görüşünü dile getirdi. Rivlin, "Olmert'in iktidarda geçirdiği süre gürültülü patırtılı bir dönem ve bir yönetim komedisi olarak anımsanacaktır" dedi.
Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisi milletvekili Yitzak Aharonovitç ise Olmert'in yaptığı açıklamanın "topu halkın eline verdiğine" işaret ederek, artık seçimlerden kaçınmanın mümkün olmadığını kaydetti.
Aharonovitç, "Demokratik bir ülkede başbakan istifa ettiğinde, ulus liderini seçer" diye konuştu.
Knesset'in kadın üyesi Limor Livnat da ön seçimlerin hemen ardından Olmert'in yeni genel seçim çağrısı yapması gerektiğini belirtti.
Livnat, Kadima'da liderliğe seçilecek adaylardan hiçbirinin istikrarlı ve iş yapabilecek bir hükümeti bir araya getiremeyeceği görüşünü savundu.
Sağdaki Ulusal Birlik partisi milletvekili Zvi Hendel ise başbakanın doğru bir karar verdiğini vurgulayarak, Olmert'in suçsuzluğunu kanıtlayabileceği umudunu dile getirdi.
Olmert'in açıklamasına bir tepki de halihazırda Mısır'ın arabuluculuğuyla İsrail hükümetiyle ateşkes anlaşmasına varan Hamas'tan geldi. Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri, Olmert'ın kararını "kendileri için bir zafer" olarak nitelendirdi.
Abbas: İsrail'in iç meselesi
Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre de Filistin lideri Mahmud Abbas, Olmert'in kararını "İsrail'in iç meselesi" olarak değerlendirdi. Abbas, Olmert'in yerine gelecek isimle de çalışacaklarını belirtti. Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna tarafından yapılan açıklamada, "Filistin Yönetimi ister Olmert, ister başkası olsun, İsrail Başbakanı ile muhataptır. Filistin Yönetimi'nin asıl isteği, barışa bağlı bir İsrail Başbakanının olmasıdır" denildi.
Olmert başarısız bulunuyor
İsrail'in Kanal 10 televizyonunun yayımladığı bir anketin sonuçları, halkın yüzde 77'sinin, Olmert'in Başbakanlık görevi sırasındaki performansından hoşnut olmadığını ortaya koydu. Aynı ankete göre, ankete katılanların yüzde 36'sı, Başbakan olarak muhalefet partisi Başkanı Binyamin Netanyahu'ya destek veriyor. Kadima partisinde liderlik için yarışan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'yi destekleyenlerin oranı ise yüzde 24,6 oldu.
Filistin barış görüşmelerinin sürdürecek
İsrail ve Filistinli müzakerecilerin, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in istifa etme niyetini açıklamasına rağmen barış görüşmelerini sürdürmeyi planladığı bildirildi. Filistinli müzakereci Saib Erekat, İsrail-Filistin nihai statü görüşmelerinin eş başkanları İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve eski Filistin Başbakanı Ahmed Kurey'in ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, bu yıl sona ermeden bir anlaşmaya varma çabalarını sürdürmeye karar verdiklerini söyledi. İsrail Filistin barış görüşmelerine ilişkin üçlü görüşmeler çerçevesinde Rice,Livni ve Kurey Washington'da bir araya gelmişti.