Onu öldürmeye kimsenin hakkı yoktu

ABD'de polis tarafından öldürülen siyahi genç Michael Brown’ın kuzeni Joanna Gary, "Bir anlık öfke kurbanı olduğunu düşünüyorum. Onu öldürmeye kimsenin hakkı yoktu” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FERGUSON - ABD'nin Missouri eyaletinin St.Louis kentinde silahsız siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesi üzerine şiddet olaylarının meydana geldiği Ferguson semtinde protesto gösterileri düzenlendi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın tatili sırasında basın toplantısı düzenleyerek halkı sükunete çağırması, Adalet Bakanlığı'nın polisin aşırı davrandığını kabul etmesi ve olaylara müdahale taktiklerinin değiştirilmesi sonrası Ferguson sokakları sakinleşmeye başladı. Polis ile göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı, polisin kullandığı plastik mermi ve gaz bombaları nedeniyle çok sayıda kişinin yaralandığı, birçok işyeri ve dükkanın yağmalandığı semtte geçen ‘gergin’ ama ‘olaysız’ gece özellikle bölgede kontrolü ele alan Missouri Eyalet Polisini umutlandırdı.

Missouri Valisi Jay Nixon, Ferguson'daki güvenlik operasyonlarının başına getirilen siyahi polis Yüzbaşı Ronald Johnson ile Johnson’un bağlı bulunduğu Missouri Eyalet Otoyol Polisi Sorumlusu Albay Ronald Replogle’in de katıldığı basın toplantısında olayla ilgili son gelişmeleri medyayla paylaşıldı.

Ferguson  Polis Şefi Thomas Jackson tarafından, 18 yaşındakiMichael Brown adlı genci öldüren polis memurunun Darren Wilson olduğunun açıklanmasından hemen önce semtte sağlanan sükunet ortamının devam etmesi için tüm çabayı göstereceklerini ifade eden yetkililer, gelişmelerin şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

Senatör'den şeffaflık çağrısı 

Missouri Eyalet Senatörü Maria Chappelle-Nadal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın üzerinden yaklaşık bir hafta geçmesine rağmen ölümden sorumlu  polis memurunun yeni açıklanması ve göstericilere yönelik sert tutumun kamuoyunu kızdırdığını ifade etti. Olaylar sırasında yardımcıları ile birlikte gaz mermilerinden etkilendiğini anlatan Chappelle-Nadal, yaşananların kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Obama’nın yaptığı çağrının sürece olumlu etki yaptığını dile getiren Chappelle-Nadal,ABD Başkanı’nın Missouri Valisi Nixon hakkında eksik bilgilendirildiğine inandığını sözlerine ekledi. Chappelle-Nadal, sürecin bundan sonra daha sağlıklı gelişebilmesi için yetkililerin konuyu şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan ABD genelinde olduğu gibi Ferguson’da da gün boyu barışçıl protestolar gerçekleşti. Polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığı protestolar, önceki gün meydana gelen çatışmaların yaşandığı Florissant Caddesi ve Brown’ın hayatını kaybettiği  Canfield yolunda yoğunlaştı.

Michael Brown'ın kuzeni 

Michael Brown’ın kuzeni Joanna Gary, olay yerinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Michael’ı son olarak  ölümünden iki gün önce gördüğünü kaydeden Gary, “Bana, 'dünya bana göre değil' demişti. Onu çok özledim. Hakkında konuşmak çok zor” dedi.

Gary, olayı nasıl öğrendiği sorusuna ise, “Evde uyuyordum. Uyandığımda birçok cevapsız çağrı gördüm. Kız kardeşim bana Michael’in öldüğünü söyledi. O ölmeyi hak etmiyordu. Bir anlık öfke kurbanı olduğunu düşünüyorum. Onu öldürmeye kimsenin hakkı yoktu” şeklinde konuştu.

Michael Brown’un hayatını kaybettiği noktaya yakın olan Büyükannesi ile yaşadığını ifade eden Gary, "Bir erkek, iki de kız kardeşi vardı, hepsinin hayatı karardı. Sırada kim var?" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir