OPEC, Viyana'da toplanıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Suudi Arabistan önderliğinde petrol fiyatlarının aşağı çekilmesini konuşmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Ortadoğu'daki karışıklıklar, küresel ekonomideki toparlanmanın yavaşlaması ve ham petrol üretiminin artırılıp artırılmayacağı tartışmaları arasında bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanıyor.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan liderliğindeki Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin yavaşlayan küresel ekonomideki toparlanmaya destek vermek amacıyla fiyatları aşağı çekmek için petrol üretiminin artırılmasını savunması, buna karşın OPEC'in iki numaralı üreticisi İran'ın ve Venezuela'nın üretim artışına karşı çıkması bekleniyor.

İran'ın OPEC temsilcisi Muhammed Ali Hatibi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, küresel petrol stoklarının zaten yüksek olduğunu belirterek, "OPEC'in petrol üretimini artırmasına ihtiyaç yok" dedi.

OPEC üretiminin üçte birini karşılayan Suudi Arabistan ile Kuveyt ve BAE, ham petrolün varil fiyatının 70 ve 80 dolar aralığında olması gerektiğini düşünüyor.

Piyasa uzmanları petrol üretimindeki artışın fiyatlar üzerinde önemli oranda aşağı yönlü baskıya yol açacağını, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini yükseltmesi halinde ABD ham petrolün varil fiyatının 91 dolar seviyesine inebileceğini söylediler.

Irak Petrol Bakanı Abdül Kerim Elaibi ise "petrolün varil fiyatının 100 ve 120 dolar arasında olmasının kabul edilebilir olduğunu" savundu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir