Opel için umut ışığı göründü

Almanya Ekonomi Bakanı Guttenberg, GM görüşmelerinin ardından büyük zarara uğrayan Opel'in kurtarılması ümidinin arttığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, ABD'de Maliye Bakanı Timothy Geithner ve Opel şirketinin bağlı olduğu General Motors (GM) şirketinin yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra, büyük zarara uğrayan Opel'in kurtarılması yönünde bir ümit ışığı doğduğunu söyledi.

ABD'deki temaslarından memnun olduğunu ifade eden ve ''Opel'in kurtarılması ümidi biraz arttı'' diyen Guttenberg, 31 Mart'a kadar şirketin geleceğiyle ilgili olarak sunulacak tasarının, ABD yönetimi ve Alman hükümeti tarafından kabul edilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Guttenberg, ABD yönetiminin ve Alman hükümetinin, sürekli bir şekilde uluslararası rekabete dayanamayacak bir şirkete milyarlarca avroluk yardım yapmak istemediklerini sözlerine ekledi.

Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm de, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Guttenberg'in ABD'deki görüşmelerinin çok başarılı olduğuna inandığını belirterek, Alman hükümetinin gelecek haftalarda Opel'in kurtarılması için çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Thomas Oppermann, Guttenberg'in bir an önce harekete geçmesi gerektiğini, Opel için Avrupa çapında bir çözümün ancak Alman hükümetinin aktif çabasıyla mümkün olabileceğini söylerken, Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Guido Westerwelle ise, Guttenberg'in ABD'deki temaslarının başarısız kaldığını savundu.

Opel şirketi, maddi destek alabilmek amacıyla geleceğiyle ilgili olarak Alman hükümetine sunduğu tasarıda şirketin içinde bulunduğu durumdan ekonomik krizin sorumlu olduğunu belirtirken, Alman hükümeti ve ABD yönetimi şirketin içindeki krizin yapısal sorunlardan kaynaklandığına inanıyor.