Opel'de belirsizlik sürüyor

Alman yetkililer, anlaşmazlıktan Amerikalı yetkilileri ve Opel için yeni nakit ihtiyacı olduğunu açıklayan GM'yi sorumlu tuttular

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - ABD'li otomotiv şirketi General Motors'un (GM) Avrupa birimi bünyesindeki Alman Opel'in geleceğiyle ilgili Berlin'de yapılan görüşmeler, GM'nin Opel'in kısa vadede ek nakde ihtiyacı olduğunu açıklaması üzerine sonuçsuz kaldı.

Alman bakanlar, 12 saatten fazla süren görüşmelerden sonra yaptıkları açıklamada, GM'nin iflas koruma başvurusunda bulunması halinde Opel'e geçici finansman sağlanması konusunda anlaşmaya varamadıklarını söylediler ve anlaşma sağlanamamasından açıkça GM ile ABD Hazine'sini sorumlu tuttular.

Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg gazetecilere yaptığı açıklamada, "Garip bir geceydi. GM'nin beklenmedik talebi üzerine görüşmeler allak bullak oldu. ABD Hazine'sinden bazı taleplerde bulunduk ve cuma gününe kadar yanıt bekliyoruz. Bir plan üzerinde anlaşmamız için bu yanıtlara ihtiyacımız var. Opel'in devlet garantilerini alamama riski halen söz konusu" dedi.

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrueck de GM'nin görüşmeler sırasında Opel'in kısa vadede ek 300 milyon euroya ihtiyacı olduğunu açıklayarak katılımcıları şaşırttığını, ABD'li görüşmecilerin "hayal kırıklığı yarattıklarını ve sürpriz yaptıklarını" söyledi.

Steinbrueck, "Bu geceden sonra Opel'in varlığını sürdürmesine yardım edecek çözüme ulaşmada olumlu beklenti içinde olabileceğimizi düşünüyorum. Bu gecedeki sürprizler ve hayal kırıklıklarına rağmen, herkesin çok yapıcı çalıştığını sanıyorum" diye konuştu.

İtalyalı Fiat ile Kanadalı otomotiv parçası üreticisi Magna International şirketinin, Opel'in satın alması sürecinde yer almaya devam edeceğini, ancak ABD'li finans şirketi Ripplewood Holdings'in yarıştan çekildiğini söyleyen Steinbrueck, GM ve ABD Hazinesi'nin Fiat ve Magna'dan, Opel'in kısa vadeli ek nakit ihtiyacını nasıl halledecekleri konusunda "ev ödevlerini yapmasını istediğini" belirtti.

GM'nin Avrupa biriminden ise sonuçsuz kalan görüşmelerle ilgili açıklama yapılmadı.

GM Avrupa'nın Başkanı Carl-Peter Forster, geçen hafta bir Alman dergisine yaptığı açıklamada, GM'nin Avrupa birimine bağlı Opel ve İngiliz Vauxhall'ın faaliyetlerini sürdürmesi için üçüncü çeyreğe kadar yeterli likiditeye sahip olduğunu bildirmişti.

Magna Başkanı Frank Stronach ise Alman hükümetinin, Opel'in iflası halinde 300 milyon euro için bazı garantiler sağlaması halinde bu miktarı vermeye hazır olduğunu açıkladı. Steinbrueck, Magna'nın teklifinin "çok cazip" olduğunu söyledi.

Opel'in satışı

Her ne kadar GM, Opel'i kimin satın alacağı konusunda son sözü söyleme hakkına sahip olsa bile, Berlin yönetimi satışla ilgili anlaşma kapsamında vereceği kredi desteği nedeniyle satış sürecinde önemli rol oynuyor.

Opel'in sorunlarını halletmesi için 1,5 milyar euro tutarında yardım paketi hazırlayan Almanya, bu yardımı, ABD ve GM'nin, Opel'in patent hakları ve teknolojisini GM'ye kredi sağlayanlardan korumak için şirketin varlıklarının yönetiminin geçici olarak yediemine devredilmesi planını kabul etmesi koşuluyla kullandırmayı amaçlıyor.

Almanya'da 4 fabrikada 25 bin kişiye istihdam sağlayan Opel'in geleceği, eylül ayında yapılacak seçim nedeniyle Alman hükümeti için büyük önem taşıyor.

Opel'in Antwerp'deki fabrikasının geleceğinden endişe eden Belçika hükümeti de şirkete yapılan tekliflerin seçimi konusunda daha fazla söz söylemek istiyor.

İngiliz sendikalar da İngiliz hükümetini Opel ile birlikte Vauxhall'ın satış sürecine yeteri kadar dahil olmamakla eleştiriyor. GM'nin Avrupa birimi bünyesindeki Vauxhall, İngiltere'deki fabrikalarda 5,500 kişiye istihdam sağlıyor.