Ortadoğu karıştı

İran, Libya ve Bahreyn'de hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'da muhaliflerle Ahmedinejad yanlıları arasında çatışma çıktı. Mısır'da işçiler ve halkın daha iyi bir gelecek için protestoları sürerken, Libya'daki gösterilerde 38 kişi yaralandı, Bahreyn'de muhalefet siyasi reform istedi, Irak'taki gösterilerde ise 3 kişi yaşamını yitirdi.

İran devlet televizyonunun (IRIB) internet sitesinde yer alan haberde, başkent Tahran'da muhaliflerle yönetime destek verenler arasında çatışma çıktığı belirtildi.

Televizyon, gösteriler sırasında İran rejimi karşıtı Halkın Mücahitleri örgütü tarafından öldürüldüğü iddia edilen Sanei Jale adlı öğrencinin cenaze törenine katılan insanlarla öğrencilerin, "fitneci gruba bağlı olduğu anlaşılan başka bir grupla çatıştığını ve bu grubu alandan uzaklaştırdığını" ifade etti.

Tahran'da önceki gün muhalefet gösterisinde vurularak öldürülen öğrenci konusunda taraflar birbirini suçluyor. Hükümet Sanei Jale'yi muhaliflerin öldürdüğünü iddia ederken, muhaliflere ait internet siteleri ise Jale'nin güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu öne sürüyor.

Irak'ta 3 kişi öldü

Irak'ın güneyindeki Kut kentinde, güvenlik güçleriyle yetersiz temel hizmetleri protesto eden göstericiler ardasında çıkan çatışmada ölenlerin sayısı 3'e çıktı.

Polis ve hastane kaynakları, 3 göstericinin öldüğünü, 15'i polis 30 dolayında kişinin de yaralandığını belirtti.

Vassit vilayeti sözcüsü, yolsuzluk yapan yetkililerin görevden alınması ve temel hizmetlerin iyileştirilmesini isteyen yaklaşık 2 bin göstericinin hükümet binalarına saldırdığını ve valinin ikametgahını ateşe vermeye çalıştığını söylemişti.

Valilik binasının çatısındaki keskin nişancıların göstericilere ateş açtığı, 16 yaşındaki bir gencin öldüğü bildirilmişti.

Mısır'da protestolar sürüyor

Mısır'da ordunun uyarısına rağmen işçiler ve halkın protestoları devam ediyor.

Hüsnü Mübarek'in cuma günü iktidarı bırakmasının ardından, ordunun protesto ve grevlerin ekonominin düzelmesi ve hayatın normale dönmesi çabalarını engellediğini belirterek, protesto ve grevlere son verilmesi uyarısına karşın, Kahire havaalanındaki yüzlerce çalışan daha iyi ücret ve sağlık sigortası için gösteri yaptı.

Sanayi bölgesi Nil Delta'sında bulunan Mahalle El Kübra kentindeki en büyük tekstil fabrikasının işçileri de ücretlerinin artırılması için greve gitti ve fabrikadaki yolsuzluk iddialarının araştırılması çağrısında bulundu.

Sahil kenti Port Said de ise yaklaşık 1000 kişi kirli atıklarını yakınlardaki bir göle boşalttığı gerekçesiyle, bir kimya fabrikasının kapatılması için gösteri yaptı.

Müslüman kardeşler parlamentoda çoğunluk arıyor

Mısır'ın en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, gelecek aylarda yapılması planlanan seçimlerde parlamentoda çoğunluk elde etmeye çalışmadığını açıkladı.

Müslüman Kardeşler üyesi Essam el Eryan, "Parlamentoda çoğunluk arayışında değiliz. Bu tüm partilere bir mesaj" dedi.

Örgütün "iki numaralı ismi" Mahmut İzzet de tüm bölgelerde aday çıkarmayacak olan örgütün iktidarla değil, "genel menfaatle" ilgilendiğini vurguladı.

Müslüman Kardeşler dün sınırlamalar kaldırıldığında siyasi parti kurmayı planladığını açıklamıştı.

Örgütün internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Halkın parti kurma özgürlüğü konusundaki talebi yerine getirildiğinde örgüt bir siyasi parti kuracak" denilmişti.

Müslüman Kardeşler örgütü 1920'lerde kurulmuştu. Devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek örgütü yasaklasa da örgüt yandaşları bağımsız olarak meclise girebiliyorlardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir