Ortadoğu nükleer silahlardan arındırılacak

İsrail'e yönelik karar tasarısının oylamaya sunulup sunulmayacağı henüz bilinmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Genel Kurulu'na Mısır'ın sunduğu "Ortadoğu'nun Nükleer Silahlardan Arındırılması" konulu karar tasarısı, 120 lehte oyla kabul edildi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 120 ülke "evet" oyu verirken "hayır" diyen ülke çıkmadı. Bölgede nükleer silah sahibi tek ülke olan İsrail'in de aralarında bulunduğu altı ülke ise çekimser oy kullandı.

Oylamanın ardından konuya ilişkin kısa açıklamalar yapan bazı katılımcı ülkelerin temsilcileri, karar tasarısının kabul edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, "Bölgede nükleer silah sahibi tek ülke olan İsrail'in, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olması ve nükleer tesislerini güvence denetimlerine açması" çağrısını yinelediler.

Bu arada, toplantının bugünkü oturumunda, Arap ülkeleri ile bağlantısız ülkelerin ortaklaşa sundukları İsrail'in nükleer yetenekleri konulu karar tasarısı ele alınacak.

İsrail'e yönelik karar tasarısının oylamaya sunulup sunulmayacağı henüz bilinmiyor.

IAEA'nın geçen yılki genel kurul toplantısına Arap ülkeleri ve bağlantısız ülkelerin ortaklaşa sundukları İsrail'in Nükleer Yetenekleri başlıklı karar tasarısı, 45 aleyhte oya karşın 49 lehte oyla kabul edilmişti.

İsrail'i NPT antlaşmasına taraf olmaya ve nükleer tesislerini güvence denetimlerine açmaya çağıran karar tasarısına, İsrail bugüne kadar karşılık vermedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir