Oxford Economics: En kırılgan ülke Türkiye
Oxford Economics gelişmekte olan ülkeleri tehdit eden güçlü dolar karşısında en kırılgan ülkelerden birisinin Türkiye olduğu uyarısını yaptı.
Oxford Economics, doların yükselişiyle birlikte en kırılgan ülkelerin Malezya, Şili, Türkiye, Venezuela ve Rusya olduğu uyarısında bulundu. Oxford Economics, doların yükselişinin birçok gelişen piyasayı tehlikeliye attığı uyarısında bulundu.
Cnbc.com’un haberinde en kırılgan olan ülkelerin Malezya, Şili, Türkiye, Venezuela ve Rusya olduğu belirtildi.
Küresel piyasalarda tutulamayan dolar Haziran 2014 ve Mart 2015 arasında ticaret ağırlıklı bazda yüzde 12 yükseldi. Oxford Economics böylesi bir durumun nadir görüldüğünü ifade etti. 2008-09'da yaşanan ekonomik kriz döneminde, 1990'ların sonunda ve 2000'lein başında bu yükselişi andıran süreçler yaşandı.
Oxford Economics'ten kıdemli ekonomist Adam Slater, konuya ilişkin raporunda, “Kağıt üzerinde doların yükselişinin diğer kurları ucuzlattığı için gelişen ekonomilere yarar sağlayacağı söylenebilir. Ancak güçlü doların gelişen ekonomilerdeki büyümeye zarar veren bir çok unsur var. Bunlar dolar bazlı borç yükünün artması, emtia fiyatlarının düşmesi ve sermaye girişlerinin azalması olarak sıralanabilir" ifadesini kullandı.
"Gelişen ülkeden sermaye çıkışı yaşanabilir"
Gelişen ülkeler zayıflayan para birimleri nedeniyle para politikalarında sıkılaştırmaya gideceklerini belirten Slater,"Basitçe söylemek gerekirse güçlü dolar (ve paralelindeki yükselen dolar bazlı faiz) gelişen ülkelerdeki sermayenin ABD varlıklarına doğru akışına neden olacaktır" dedi.
Pozitif ayrışan ülkeler
Raporda, dolardaki yükselişe karşı kırılganlığı en az olan gelişen ülkelerse Güney Kore, Tayvan, Çin, Hindistan ve Filipinler olarak sıralandı.